Aller au contenu
Accueil » Jak si můžete doma snadno vypěstovat citroník ze semínek

Jak si můžete doma snadno vypěstovat citroník ze semínek

    Všichni víme, že citrusové plody jsou velmi bohaté na vitamíny, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Mají také vysoký obsah cukru – proto si dávejte pozor, kolik jich sníte, pokud chcete dodržovat vyváženou stravu. Některé citrusové plody se pěstují hůře než jiné a naštěstí dva z nejlepších můžete snadno vysadit na své zahradě. Pokud si vypěstujete vlastní ovoce, můžete ochutnat rozdíl v kvalitě a čerstvosti. Navíc chráníte své tělo před chemickými kontaminanty spojenými s neekologickým zemědělstvím. Zde je návod na pěstování vlastních citrusových plodů:
    Citrony
    Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje koupit mladý stromek (2-3 roky starý). Kupte si hliněný nebo plastový květináč (se spoustou otvorů na dně) a ujistěte se, že má dostatek prostoru pro růst. Umístěte baby stromek do květináče a talířek vyplňte kameny, abyste zlepšili proudění vzduchu. Naplňte květináč zeminou, ale nezapomeňte, že existuje zemina speciálně připravená pro pěstování citrusů. S touto zeminou můžete dosáhnout lepších výsledků. To je v podstatě veškerá příprava, kterou potřebujete. Stromek bude potřebovat asi 8-10 hodin slunečního světla denně a pravidelnou zálivku (pozor, abyste ho nepřelili). Citronům obvykle trvá přibližně 6-9 měsíců, než dozrají.

    Stromek si můžete vypěstovat také ze semínka.
    K vypěstování vlastního citroníku potřebujete následující věci: organický citron, protože neorganické citrony často obsahují neklíčivá semena.
    Úrodnou půdu, nejlépe obsahující vermikulit, rašelinu, perlit a přírodní hnojiva.
    Středně velký květináč a malý květináč na semena.
    slunné místo v interiéru.
    Pro vypěstování vlastního citronovníku postupujte podle následujících kroků:

    Zeminu v květináči navlhčete tak, aby byla zcela nasáklá, ale nepromáčejte ji.
    Menší květináč naplňte zeminou téměř až po vrchol.
    Otevřete citron a vyjměte semínko. Z povrchu semen odstraňte veškerou dužinu.
    Musíte jej ihned zasadit. Semeno musí být vlhké i po zaboření do půdy. Semínko zasaďte asi jeden centimetr hluboko do středu květináče.
    Pomocí rozprašovače naplněného vodou jemně postříkejte půdu přímo na semeno.
    Přikryjte květináč průhlednou plastovou fólií, okraje dobře utěsněte gumičkou a tužkou udělejte na povrchu malé otvory.
    Květináč umístěte na teplé, slunné místo.
    Občas jej postříkejte vodou, nenechte půdu vyschnout. Půda by měla být mírně vlhká, proto ji příliš nezalévejte.
    Ke klíčení by mělo dojít přibližně po dvou týdnech. Poté plastový kryt odstraňte.Pokud nemáte dostatek světla pro svůj citroník, můžete použít umělou lampu, která doplní světlo ze slunce.
    Mladá rostlina by měla být ve vlhké půdě s minimálně osmi hodinami plného světla denně a měla by dostávat mírné dávky organického hnojiva.
    Až rostlina povyroste, přesaďte ji do většího květináče. Postup přesazování je velmi podobný jako při prvním přesazení. Mladší rostlina potřebuje více vody než starší rostlina, ale všechny potřebují dostatečné množství vody.
    Mandarinky
    Pokud si chcete stromek vypěstovat doma, je nejlepší volbou mladý stromek, stejně jako v případě citroníku. Mladé stromky mají obvykle úspěšnější růstové výsledky než semena. Připravte květináč stejně jako u citronů (dostatečně velký s kameny v podmisce a otvory na dně květináče) a dopřejte stromku dostatek slunečního světla. Dopřejte jí dostatek vody, ale dávejte pozor, abyste ji nepřelévali. Užijte si s ním spoustu zábavy! Citrony mohou pomoci při zdravotních problémech a zlepšit spánek. O citronu se také říká, že má zázračné vlastnosti, když se ráno pije citronová voda.