Aller au contenu
Accueil » Proto byste si měli natrhat listy břečťanu a nacpat je do ponožky. To jsem netušil!

Proto byste si měli natrhat listy břečťanu a nacpat je do ponožky. To jsem netušil!

    Zelenou popínavou rostlinu břečťan zná každý. Ať už v lese nebo na zdi domu, najdete ho všude. Přestože je tato rostlina jedovatá, má obrovský potenciál jako praktický a ekologický pomocník v kuchyni. Důvodem jsou saponiny, které břečťan obsahuje. Jedná se o přírodní látku, která má vlastnosti mýdla. Břečťan je proto srovnatelný s indickými mýdlovými ořechy nebo kaštany, které tyto látky také obsahují.
    Oproti původnímu břečťanu má však indický mýdlový ořech určitou nevýhodu, protože se musí draze kupovat, protože se nejedná o původní rostlinu. Na druhou stranu břečťan zelený roste téměř všude a někdy je tak trochu prokletím, zejména pro amatérské zahrádkáře. Mýdlové ořechy se naproti tomu musí dopravovat na velké vzdálenosti z daleké Indie. Kromě vysokých nákladů na dopravu způsobuje také vysoké emise škodlivého CO2. Vzhledem k vysoké poptávce po mýdlových ořeších v Německu se v posledních letech zvýšila i jejich cena, což způsobilo, že mnoho chudších Indů si již mýdlové ořechy nemůže dovolit, a proto se nyní uchylují k chemickým čisticím prostředkům, které následně končí v podzemních vodách a znečišťují životní prostředí.

    Právě z těchto důvodů je břečťan ideální alternativou k mýdlovým ořechům. Látkou jsou zde jedovaté saponiny,který má mýdlový účinek. Před použitím břečťanu jako mycího prostředku byste proto měli vyzkoušet, zda nejste na tyto látky alergičtí. Většina běžných pracích prostředků však saponiny vyplavuje Tip 1: Pokud chcete břečťan používat jako prací prostředek, uvědomte si, že v něm chybí odstraňovač vodního kamene, který se přidává do většiny běžných pracích prostředků. Místo toho můžete do prádla přidat trochu octa, časem najdete správnou dávku a vaše prádlo nebude cítit octem a přesto každá skvrna zmizí. A takto se pere s břečťanem: Do jedné z ponožek vložte hrst břečťanových listů, které natrháte. Ten pak vhodíte do pračky spolu s ostatním špinavým prádlem. Tip 2: Dbejte na to, abyste nepoužívali světle zelené mladé listy, ale o něco zralejší listy s výraznou zelenou barvou. Ty dosahují největšího čisticího účinku. Na odolné skvrny v prádle můžete volitelně přidat trochu tvarohového mýdla. Mimochodem, měli byste to také dělat s extrémně křídovou vodou, abyste zabránili šedému zákalu na čerstvém prádle. Jak jste viděli, je to velmi snadné praní ekologické a zdarma. Nejen vy, ale i váš soused, kterého by jinak divoký břečťan obtěžoval, budete mít jistě radost.