Aller au contenu
Accueil » 10 bylinek, které můžete pěstovat ve vodě a které kvetou v interiéru po celý rok

10 bylinek, které můžete pěstovat ve vodě a které kvetou v interiéru po celý rok

    Máte nějaké oblíbené bylinky? Proč je jednoduše nepěstovat ve vodě, abyste je měli vždy po ruce, na kuchyňském parapetu nebo přímo na stole?
    Bylinky pěstované ve vodě jsou stejně chutné jako ty ze zahrady.
    Nemusíte se přehrabovat v půdě ani se starat o pravidelné zalévání nebo střídání ročních období.
    Většina bylinek bude ráda růst ve vodě, ale ty, které se množí z řízků, začnou ve vodě růst rychleji. Semínka, jako je koriandr, hořčice a kopr, jsou trochu složitější, protože je musíte nejprve zasít do půdy nebo jiného média a pak sazenice přenést do vody. Přechod z půdy do vody není nemožný, ale nemusí vždy fungovat, protože kořeny v půdě mají trochu jinou strukturu než kořeny ve vodě.
    Co potřebujete k pěstování bylinek ve vodě
    Voda
    Pro jednoduchý bylinkový stojan v kuchyni můžete výhonky bylinek pěstovat v čisté vodě ve skleněných lahvích.Rostliny, které rostou v čisté vodě, však dlouhodobě odumírají, protože nemají přístup k živinám, které se přirozeně vyskytují v půdě, takže ke svému růstu potřebují kromě tepla, světla a lásky také doplňkovou výživu. Potřebného přísunu živin lze bez výjimky dosáhnout použitím pramenité, studniční nebo minerální vody. Pramenitou a minerální vodu, stejně jako vodu z vodovodu, je třeba před použitím nechat 1-2 dny odstát, aby se z ní mohl odpařit chlorid. Můžete použít přírodní nesycenou minerální vodu, která obsahuje vápník, chloridy, sodík, hořčík, draslík a trochu dusičnanů. Každý týden se cyklus obnovuje novou pramenitou nebo minerální vodou.
    Kontejnery
    Výhonky umístěte do nádoby, například do skleněné láhve nebo plastové nádoby. Kořeny obvykle rostou směrem od světla, proto jsou nejlepší barevné lahve, zejména jantarové. Láhev můžete jednoduše omotat kusem papíru, aby kořenová zóna zůstala ve tmě. Tím se také zabrání růstu řas na stěnách nádoby a na povrchu kořenů. Řasy nemají vliv na růst rostlin, ale znečišťují láhve. Použijte nádobu s úzkým hrdlem, aby výhonky mohly stát vzpřímeně. Otvor nádoby by však neměl být příliš úzký nebo těsný kolem rostliny. Kořeny potřebují dýchat,a ústí nádoby by mělo umožňovat volný pohyb vzduchu. Pokud chcete použít nádobu se širokým otvorem, máte možnost zakrýt horní část drátěným pletivem nebo podobným materiálem. Do otvorů umístěte výhonky rostlin, které poskytnou řízkům určitou oporu.
    Výhonky rostlin
    Čerstvé řízky začnou ve vodě poměrně rychle vytvářet kořeny. Začněte odřezáváním jednotlivých výhonů z celých rostlin. Vybírejte nejmladší výhonky s měkkými listy a jemnou barvou. Výhonek by měl být dlouhý asi 15 cm. Z řízků odstraňte spodní listy a odřízněte spodní špičku v blízkosti uzlů, odkud mají vyrůst kořeny. Listy se nesmí dotýkat vody, protože by mohly snadno uhnít a zkazit vodu, jako je tomu ve vázách s květinami. U dřevnatých řízků, jako je rozmarýn, může trvat o něco déle, než se objeví první kořeny, proto buďte trpěliví. Zpočátku měňte vodu jednou týdně. Po vytvoření bílých kořenů ve vodě, přibližně po 2 až 6 týdnech, již nebude nutná neustálá výměna vody.
    10 nejlepších bylinek, které můžete pěstovat ve vodě
    Těchto 10 chutných bylinek můžete pěstovat v interiéru, ve VODĚ po celý rok:
    1) Oregano – Tuto štiplavou bylinku se vyplatí pěstovat v interiéru, protože listy lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů.Vložte několik výhonků čerstvého oregana do vody a občas je zastřihněte.
    2) Bazalka – bude milovat teplo ve vaší kuchyni a bude spokojeně růst v nádobě naplněné vodou, pokud jí poskytnete dostatek světla. Bazalku je nejlepší seříznout dříve, než vykvete. 3) Šalvěj – na jaře vezměte čerstvé výhonky a dejte je do vody. Potřebujete pouze jednu nebo dvě rostliny šalvěje, protože k dodání chuti stačí jen velmi malé množství. Tato rostlina potřebuje světlé a dobře větrané místo, protože je náchylná k plísním. 4) Stévie – tato sladká rostlina se velmi hodí ke slazení čerstvě uvařených čajů a nápojů. Výhonky by měly být poměrně mladé. Rostlina potřebuje teplé a světlé místo, aby byla šťastná a plná sladkosti. 5) Meduňka – citronová vůně této byliny z čeledi mátovitých je vítaným zpestřením každé domácnosti, zejména v zimě. Listy jsou skvělé pro přípravu lahodného čaje. Řízky odebírejte na jaře nebo na podzim. Nádobu uchovávejte na teplém místě, kam dopadá dostatek jasného nepřímého světla. Trvá až 3-4 týdny, než se kořeny rozvinou, pravidelně měňte vodu a když se oteplí, dejte ji ven. Může pomoci zabránit vzniku bílé plísně, na kterou je meduňka náchylná.6) Estragon – aby se mu dařilo ve vodě, je třeba na jaře odříznout výhony. Potřebuje teplé a světlé místo. Řízky uchovávejte na teplém a světlém místě. Francouzský estragon se nejlépe používá jako kulinářská bylina. Ruský estragon má jemnější nebo dokonce matnější chuť, proto ho používejte jako zelenou rostlinu do salátů. 7) Máta peprná – je nejoblíbenější mátou pro léčebné účely, protože obsahuje vysoké množství těkavé látky mentol. Na pokožce nebo na jazyku působí jedinečným osvěžením, aniž by docházelo k teplotním výkyvům. Pěstování máty peprné ve vodě je snadné; stačí vložit čerstvé výhonky do vody, aby vyrostly nové rostliny. 8) Máta peprná – Jedná se o další odrůdu máty, která je blízce příbuzná mátě peprné. Několik snítek máty osvěží vzduch v místnosti. Jedná se o jednu z nejsnadněji pěstovatelných rostlin ve vodě. 9) Tymián – Nejlepší doba pro odběr řízků je od poloviny jara do začátku léta, než rostlina začne kvést. Tenké stonky tymiánu mohou velmi rychle vyschnout, proto je ihned po uříznutí vložte do vody. Jakmile začnou stonky růst, seřízněte je, abyste podpořili jejich větvení. 10) Rozmarýn – u dřevitých řízků rozmarýnu může trvat trochu déle, než se objeví první kořeny, proto buďte trpěliví. Každopádně se vyplatí vynaložit úsilí, protože rozmarýn je