Aller au contenu
Accueil » Plevel: 10 tipů, jak se ho zbavit přírodní cestou

Plevel: 10 tipů, jak se ho zbavit přírodní cestou

    Pletí zahrady není snadný úkol, zvláště když se plevel zakoření a nápadně rozmnoží. Nejlepší je zbavit se jich co nejrychleji. Nejtěžší je však vymýtit ty, které rostou mezi dlažebními kostkami a dlažebními kostkami uliček. Začínajícím zahrádkářům a ekologickým nadšencům doporučujeme nepoužívat komerční herbicidy, které jsou navíc plné toxických látek. Existují další tipy, jak je nechat přirozeně zmizet. Udržovaná zahrada, pěstěný trávník a bujné rostliny, které dodají zahradě exotický nádech… sen, který se může stát skutečností. Stačí mít rád zahradničení , mít zelený palec, řezat plevel a především se starat o jeho zeleň tím, že ji necháte růst v dobrých podmínkách. Zahrada zarostlá plevelem může rychle vypadat špatně. Jakmile se plevel usadí a zakoření, udusí vaše květiny a využije vodu a živiny k dalšímu šíření. Každý sebeúctyhodnější zahradník je proto musí okamžitě odstranit, aby rostliny rostly a vzkvétaly a veškerá vegetace a zeleň byly chráněny. Pokud nemůžete plevel na zahradě, v zeleninové zahradě nebo na trávníku a nechcete používat toxické chemikálie, které jsou škodlivé pro zdraví a životní prostředí, existují přírodní tipy, které bezpečně potlačí invazivní plevel, jenž může vaši krásnou zahradu zničit.

    2. bílý ocet
    Tento výrobek si zaslouží svou dobrou pověst při úklidu domácnosti. Jeho účinek je stejně působivý i při pletí zahrady. Pokud máte terasu s hojným výskytem plevele, je bílý ocet vaším nejlepším spojencem. Pomocí rozprašovače nastříkejte tento přípravek na celou ošetřovanou plochu. Po třech dnech je plevel odstraněn od kořene. Tento přírodní prostředek na hubení plevele je vhodné používat za slunečných dnů. Ocet ničí plevel od kořene. Zdroj: Momentocasa
    3. Vodka
    Stejně jako hrubá sůl a bílý ocet pomáhá vodka likvidovat samovolně rostoucí rostliny. Jak na to nebo co? Stačí ho zředit v nádobě s vodou, trochou vodky a několika kapkami prostředku na mytí nádobí. Tuto směs pak musíte ve slunečných dnech nastříkat na ošetřovaný povrch, aby tyto nežádoucí rostliny byly už jen minulostí.
    vodka
    Směs na bázi vodky k hubení plevele od kořene. Zdroj: momentocasa

    4. Voda na vaření zeleniny
    To věděly už naše babičky. Tento spolehlivý trik jim umožnil zbavit se nežádoucího plevele na zahradách. Tento trik spočívá v několikaminutovém vaření zeleniny a následném přefiltrování vody z vaření. Pak je třeba touto ještě vařící vodou zalít plevel. Až tedy budete příště vařit zeleninu, nezapomeňte si tuto vodu pro tento účel schovat. Tato metoda je navíc ekologická a úsporná.

    Voda na vaření zeleniny, abyste se zbavili plevele. Zdroj: momentocasa
    5. mechanický herbicid
    Použití této techniky má mnoho výhod. Pomáhá odstranit plevel od kořene, zabraňuje jeho opětovnému růstu a zůstává účinnější než ruční technika. Zejména proto, že je méně namáhavý a můžete si šetřit záda.
    Herbicidemecanique
    Mechanický herbicid pomáhá zbavit se plevele. Zdroj: Momentocasa
    6. Voda z vařených těstovin
    Ve stejném kontextu jako vařící voda ze zeleniny působí vařící voda z těstovin jako skutečný hubič plevele. Touto ještě vařící vodou polijte štěrk nebo desky na terasách, abyste se s těmito škodlivými rostlinami rozloučili.

    eaudepate
    Voda z těstovin pomáhá zbavit se plevele. Zdroj: Momentocasa
    7. Posekejte trávu
    Pokud sekáte trávník zahradnickými nůžkami nebo sekačkou, nezapomeňte posekat i zbytek trávníku. Ta může být použita k zakrytí a hubení plevele. Tuto metodu však používejte střídmě, jinak hrozí, že problém ještě zhoršíte.
    Herbedegazon
    Trávník na trávu k zakrytí plevelů. Zdroj: Momentocasa
    8. TermálníKontrola plevele
    Tato technika vypaluje plevel, který roste mezi deskami, obrubníky chodníku nebo střešními dlaždicemi. Odstraňování plevele ohněm odstraňuje také mech, houby a hmyz. Vyvarujte se však použití tohoto termického hubení plevele přímo na trávník, protože by jej mohlo zcela spálit.
    Desherbagemecanique
    Odplevelení za účelem spálení plevele. Zdroj: Momentocasa
    9. Ruční pletí plevele
    Plevel je možné také vytrhávat rukama, i když je to zdlouhavá a namáhavá činnost. Tato operace však vyžaduje určitou zručnost. Aby bylo možné vytrhávat kořeny, musí být půda vlhká; zalévání předem je proto povinné. Škodlivé rostliny jsou změklé a snadněji se vykořeňují. Odplevelení se stává hračkou. Nezapomeňte však nosit zahradnické rukavice, které ochrání vaše ruce před poškrábáním a znečištěním.
    Desherbagemanuel
    Pletí pro odstranění plevele. Zdroj: momentocasa
    10. Mulčovací deka
    I když to může vypadat nevzhledně, tato levná metoda mulčovací plachty může ochránit vaše výsadby před růstem plevele. Vaše květiny jsou v bezpečí před těmito nežádoucími rostlinami, kterým se rychle daří. Můžete také použít velmi účinnou techniku navlhčených novin, které položíte na plevel. Tento papír můžete zamaskovat dřevěnou štěpkou. Jakmile je plevel odstraněn, můžete mulč odstranit a Mulčovací fólie chrání zahradu před plevelem. Zdroj: momentocasa
    Další spolehlivé tipy, které můžete vyzkoušet
    Plevel, který ztěžuje život všem zahrádkářským nadšencům, lze tímto způsobem zlikvidovat, a to především trpělivostí a vytrvalostí. Zde je další trik s použitím jedlé sody nebo kukuřičné mouky. Tyto dvě ingredience jsou naprosto zdravé, ekologické a ďábelsky účinné: posypte jedlou sodou nebo kukuřičnou moukou zahradní cestičku s dlažebními kostkami, která je těmito nežádoucími plevely prorostlá. Počkejte několik dní a uvidíte výsledky. Jedlá soda se nakonec rozpustí ve škvírách a stane se neviditelnou, protože bude v půdě dál kouzlit. Na celý měsíc se můžete zbavit bylin, které se na vaší zahradě samovolně množí a rostou. Dalším trikem je zakrytí půdy v zeleninové zahradě igelitem. Tato technika spočívá v zabránění šíření plevele. K tomuto účelu můžete použít igelitové pytle na odpadky a zakrýt jimi pouze tu část zahrady, která představuje největší problém.
    Couvertureplastique
    Plastový kryt dokáže půdu ochránit před plevelem. Zdroj: selection.ca
    Posledním tipem je použití bazalkového esenciálního oleje . Díky svým plevel hubícím a fungicidním vlastnostem je možné plevel porazit. Smíchejte několik kapek tohoto oleje do domácího herbicidního mýdla a postříkejte jím celou plochu.