Aller au contenu
Accueil » Ze dvou hrstí těchto čerstvých listů vzniká mast, která je zdravotním pokladem pro každou rodinu.

Ze dvou hrstí těchto čerstvých listů vzniká mast, která je zdravotním pokladem pro každou rodinu.

    S jitrocelem kopinatým se zachází jako s plevelem a hubí se na všechny způsoby, ale je to tak správně? Tato nenápadná rostlina je přírodním antibiotikem, které se dá sehnat bez lékařského předpisu, a léčí mnoho nemocí. Dnes vám dám recept na skvělou mast, která má všechny vlastnosti ploštičníku, její příprava je hračka a opravdu funguje!

    Potřebuješ: 1:

    Potřebujete: 100 g sádla (nebo 80% másla)
    50 g čerstvých listů plantejnu
    Příprava:
    Sklízejte listy od května do konce srpna. Po sběru je omyjte, osušte a nakrájejte ostrým nožem, nutně z nerezové oceli. Poté vyškvařte tuk ze sádla a vyhoďte sraženinu. Pokud máte raději máslo, rozpusťte ho.

    Do tuku přidejte nakrájené listy a několik minut vařte na mírném ohni. Nechte stát 24 h. Po této době znovu zahřejte, pak přeceďte přes gázu a nalijte do sklenic z tmavého skla, uzavřete. Mast skladujte na chladném místě, například v lednici.

     

    Lancetová mast – jak používat?

    Je to snadno připravitelný lék na záněty močových cest. Po zředění s vodou ji lze použít jako ústní vodu, a to i při zánětech v ústech, včetně vředů, zánětu dásní a bolesti v krku.

    Příprava:
    Skleněnou sklenici naplníme čerstvými listy ploštičníku, zalijeme 40% vodkou, uzavřeme a počkáme 15 dní. Po této době přeceďte přes gázu a přelijte do lahví z tmavého skla. Užívejte 10 kapek denně. Tinktura si uchovává své vlastnosti po dobu 2 let.

     

    Albánský čaj na plíce a kašel
    Dvě čajové lžičky sušených listů jitrocele přelijte 0,5 litru vroucí vody a nechte přikryté 15 minut louhovat. Sceďte a pijte 2 šálky denně, abyste se zbavili kašle a posílili plíce. Přejeme vám hodně zdraví!