Aller au contenu
Accueil » Jak často musíte zalévat pokojové rostliny?

Jak často musíte zalévat pokojové rostliny?

    Aby rostliny dodaly vašemu interiéru estetický rozměr a zkrášlily různé místnosti, potřebují dobrou péči. Některé rostliny upřednostňují vlhké klima, jiné jsou náchylné k plísním, pokud jsou často zalévány. Zjistěte, jak často je třeba pokojové rostliny zalévat a jak o ně pečovat.

    Obecně se předpokládá, že většinu pokojových rostlin je třeba zalévat jednou za 1-3 týdny. Četnost zalévání však závisí také na typu a velikosti rostliny, rychlosti jejího růstu, teplotě a vlhkosti vzduchu.
    Jak poznáte, kdy zalévat pokojové rostliny?
    Chcete-li znát přesnou frekvenci zalévání, musíte vzít v úvahu několik kritérií. Kromě typu rostliny, kterou máte doma, byste měli zkontrolovat také následující skutečnosti:Hmotnost hrnce
    Když je půda vlhká, je květináč vždy těžší. Rozdílu si všimnete po chvíli, až jej budete přenášet. Pokud je lehčí než obvykle, nezapomeňte rostlinu zalít. Měli byste si také uvědomit, že vyšší teploty v místnosti zvyšují odpařování vody, což způsobuje rychlejší vysychání rostlin. A mějte na paměti, že teploty v interiéru se výrazně liší v závislosti na ročním období. Například v místnostech s velkým množstvím slunečního svitu může být mnohem tepleji, což má zase důsledky pro nároky vašich rostlin na vodu.
    Odvodňovací otvory
    Ty se nacházejí na dně květináče a umožňují nahmatat dno půdy konečky prstů. Tímto způsobem můžete posoudit suchost půdy a určit, zda je nutná zálivka. Měli byste si také uvědomit, že typ použitého květináče může mít určitý vliv na potřebu vody. Hliněné květináče jsou ideální pro rostliny, které ocení dobře propustnou půdu a suché podmínky.Sezóna
    Na četnosti zalévání pokojových rostlin se samozřejmě podílí roční období. Některé rostliny v zimě spí nebo rostou mnohem pomaleji, což výrazně snižuje jejich potřebu vody. Proto je třeba přizpůsobit své zvyky při zalévání různým ročním obdobím, abyste zajistili růst svých rostlin.
    Příznaky vadnutí
    Pokud si všimnete, že listy opadávají nebo už nestojí jako dříve, může to být známkou onemocnění nebo nedostatečné zálivky. Ta může být příliš malá nebo příliš velká. Proto je užitečné prozkoumat půdu a zjistit příčinu problému, aby se nezhoršoval. Nyní, když znáte aspekty, které je třeba zohlednit, abyste zohlednili životní podmínky vašich rostlin, uvádíme několik příkladů pokojových rostlin a intervalů, ve kterých byste je měli zalévat.
    Pokyny pro zalévání pokojových rostlin
    1. sukulenty

    Sukulenty představují velkou skupinu rostlin, které se přizpůsobují suchu a zabraňují ztrátám vody. Před zaléváním proto můžete nechat půdu zcela vyschnout. Pro optimální péči o sukulenty můžete také vytvořit domácí substrát.
    2. orchideje phalaenopsis

    Orchideje Phalaenopsis neboli motýlí orchideje můžete zalévat jednou týdně. Pokud dostanou příliš mnoho vody, začnou jim hnít kořeny!
    3. lilie pokojová

    Stejně jako sukulenty potřebuje i lilie pokojová před zaléváním poměrně suchou půdu. Z hlediska nároků na vodu se obecně doporučuje zalévat jednou týdně.
    4. fittonie

    Fittonie vyžaduje trvale vlhkou půdu, ale při příliš častém zalévání může mít také sklon k hnilobě. Nejlepší je zalévat ji, když je povrch půdy suchý.
    5. kaučukovník

    Při péči o kaučukovník zalévejte, kdykoli zjistíte, že první centimetr půdy je suchý. V zásadě by se tato pokojová rostlina měla v létě zalévat jednou týdně a v zimě každých 10-14 dní.
    6 Palma kentia

    Palmy Kentia jsou jen průměrně odolné vůči suchu a spíše než nedostatkem vody trpí přemokřením. Obecně je vhodnější zalévat je v létě jednou týdně a v zimě dvakrát až třikrát měsíčně.
    7. zebřička bylinná

    Zebřina neboli Tradescantia zebrina může při nadměrném zalévání trpět hnilobou kořenů. Přestože snese určité zanedbání, v létě by se měla zalévat jednou až dvakrát týdně. V chladnějším období by se tato frekvence měla snížit na polovinu.
    8 Modřenec

    Maranta leuconeura, známá jako spáč, marante nebo modlitební rostlina, ocení chladnou půdu i za cenu rizika, že se její listy budou kroutit. V ideálním případě by se měla zalévat dvakrát až třikrát týdně od dubna do září a jednou za 10 dní v zimě. Důležité je, aby voda nebyla příliš vápenitá.
    9 Konopí luční

    Konopí luční, přezdívané « tchynin jazyk », by se mělo zalévat jednou týdně. Před zaléváním je však vhodné se ujistit, že je půda suchá. V zimě stačí zalévat jednou za měsíc.
    10. březový fíkusPřestože březový fík nebo také plačící fík ocení vodu na svých listech, potřebuje pouze mírně vlhkou půdu. Proto je nejlepší listy co nejčastěji postřikovat dešťovou nebo filtrovanou vodou. Se zálivkou počkejte, až povrch půdy vyschne, abyste zabránili opadávání listů.
    Jak dlouho vydrží pokojové rostliny bez vody?
    Mnoho pokojových rostlin vydrží bez zálivky až 2 týdny. Jiné jsou mnohem náročnější a potřebují zalévat častěji. Pokud tedy budete delší dobu pryč, měli byste zvolit nenáročné rostliny nebo rostliny odolné vůči suchu, jako jsou kaktusy, sukulenty, konopí nebo oleandry.