Aller au contenu
Accueil » Rozmnožování hortenzií: toto je snadný způsob, jak to udělat

Rozmnožování hortenzií: toto je snadný způsob, jak to udělat

    Hortenzie jsou zbožňovány mnoha lidmi. Takzvaná farmářská hortenzie zaujme zejména velkými modrými nebo růžovými květy, které začínají kvést v červenci a vydrží až do podzimu. Úžasné je, že hortenzie se velmi snadno samy množí, takže si můžete snadno vypěstovat vlastní nové hortenzie, nejlépe z řízků. To platí pro všechny druhy a odrůdy hortenzií. Pokud se na svém místě cítí dobře, lze je použít i jako volně rostoucí kvetoucí živé ploty. Půda by měla být stejně vlhká a slunce by na ně nemělo svítit příliš intenzivně. Pokud již hortenzie vlastníte, můžete je jednoduše použít a namnožit potřebný počet hortenzií tak, abyste si mohli vytvořit vlastní živý plot – bez dalších nákladů! S naším podrobným návodem to nepochybně zvládnete. Nyní následuje článek: Jak rozmnožovat hortenzie?

    Hortenzie se nejlépe množí řízky. Za tímto účelem odřízněte na začátku léta zelené výhonky bez pupenů a rozdělte je na krátké kousky, každý s párem listů nahoře a dole. Nyní odřízněte spodní listy a řízky namočte do zakořeňovacího prášku obsahujícího minerální látky. Poté řízky umístěte o něco hlouběji do kompostu pro pěstování v květináčích. Po několika týdnech můžete pozorovat, jak se vyvíjejí kořeny.
    Podrobně vysvětleno: Jak množit hortenzie pomocí řízků

    Foto: MSG/Martin Staffler01Odřezávání výhonů pro množení Nejvhodnější doba pro odřezávání řízků hortenzií je začátek léta, například v červenci. K tomu je nejlepší vybrat mladé, zelené výhony, které ještě nemají květní pupeny. Nyní ostrým předmětem, například nůžkami nebo nožem, odřízněte mírně zdřevnatělé hlavové řízky pod třetím párem listů.

    Foto: MSG/Martin Staffler02Podřezávání řízků hortenzie Odřízněte spodní dva listy a oddělte řízky těsně pod listovým uzlem. Nyní odřízněte také výhonek nad dvojicí listů uprostřed.

    Nyní zkraťte zbývající listy na polovinu. Toto zkrácení hortenzii prospěje: Listy nebudou ztrácet tolik vody a hortenzii se bude lépe dařit.

    Foto: MSG/Martin Staffler04Příprava hotových řízků Určitě jste si všimli, že hotové řízky jsou ve srovnání se začátkem mnohem menší. Je to proto, že vše, co by mohlo zbytečně bránit růstu řízků, nyní zmizelo. Před jejich zasazením do půdy podržte spodní část krátce v zakořeňovacím prášku obsahujícím minerální látky (např. « Neudofix »).

    Foto: MSG/Martin Staffler05Plnění květináčů výsevní zeminou Nyní vezměte malé květináče a pomocí lopatky je naplňte výsevní zeminou. Tato zemina je ideální také pro množení řízků. Je to proto, že ve fázi růstu nesmí dostávat příliš mnoho živin, jinak by kořeny nebyly stimulovány k růstu.

    Foto: MSG/Martin Staffler06Sázení řízků hortenzie Do každého květináče naplněného zeminou nyní zasaďte dva řízky několik centimetrů hluboko. Poté půdu mírně navlhčete rozprašovačem a vložte řízky asi 2 cm hluboko.

    Rozhodující roli v tomto procesu šíření hraje vlhký vzduch. Potřebné skleníkové klima můžete vytvořit pomocí krátkých dřevěných tyčí a průhledného sáčku z fólie. Je také možné použít speciální rozmnožovací misky s víkem – to je vhodné zejména v případě, že chcete rozmnožovat několik hortenzií najednou.

    Foto: MSG/Martin Staffler08Květináče umístěte do stínu Nyní připevněte sáčky ke květináči pomocí provázku a umístěte je nejlépe na stinné místo, například na balkon nebo do zahrady pod strom. Nezapomeňte, že zásobník se semeny potřebuje každých několik dní čerstvý vzduch, a proto je třeba jej větrat a řízky pravidelně udržovat vlhké. Obecně platí, že asi po dvou týdnech se na spodním konci řízků vytvoří nové jemné kořínky, tj. tzv. kalus.
    Kdy jsou hortenzie připraveny k výsadbě do zahradní půdy?

    K tomu musí mít nové hortenzie vyvinuté kořeny. Jakmile je to hotové, můžete je zasadit jednotlivě do květináčů o průměru 10 cm a tyto květináče umístit na stinné místo na zahradě nebo do skleníku bez krytu a pokračovat v jejich pěstování. Jakmile se přiblíží první zima, budete muset mladé rostliny přemístit na chladné, bezmrazé místo v domě, protože ještě nejsou dostatečně silné, aby se vyrovnaly s chladem. Jakmile však přijde jaro, můžete hortenzie vysadit na zahradě. Jediné, na čem nyní záleží, je věnovat hortenziím správnou péči, aby se z mladých hortenzií vyvinuly živé a bohatě kvetoucí rostliny.

    MSG/Alexandra Ichtersová Farmářská hortenzie je nejoblíbenějším druhem hortenzie.
    Množení hortenzií: je možné řízkováním nebo dělením?
    Odrůdy hortenzií, které kvetou na novém dřevě – například hortenzie paniková a hortenzie sněženková – lze množit také pomocí řízků. Na rozdíl od výše vysvětlených řízků jsou jejich výhony bez listů a odřezávají se a vysazují až koncem zimy ve fázi klidu. Některé odrůdy hortenzií je obecně možné také dělit.