Aller au contenu
Accueil » Nejlepší způsob, jak udržet bazalku a další bylinky čerstvé

Nejlepší způsob, jak udržet bazalku a další bylinky čerstvé

    Čerstvé bylinky patří ke každodennímu vybavení každé kuchyně. Jsou jistým způsobem, jak vylepšit pokrm, ale jejich nákup je pokaždé drahý. Tyto bylinky jsou tak choulostivé, že jejich trvanlivost je tak krátká. Existují dva druhy bylinek: 1. měkké bylinky (bazalka, petržel, koriandr, máta) 2. tvrdé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) Tyto dva druhy vyžadují různé způsoby skladování. Je velmi bolestivé vidět, jak se čerstvé bylinky rychle kazí. Správná péče o čerstvé bylinky prodlouží jejich trvanlivost o 2-3 týdny. Zde je 5 jednoduchých kroků, jak prodloužit trvanlivost bylinek.

    1. Zařaďte bylinky do kategorií:
    Prvním krokem je zjištění nejlepšího způsobu skladování bylinek. Všechny bylinky se dělí do dvou kategorií: měkké a tvrdé. Měkké bylinky mají jemné zelené stonky s měkkými listy, jako je bazalka, koriandr, máta a petržel, zatímco tvrdé bylinky mají dřevnaté stonky, jako je rozmarýn, tymián a oregano. Obě bylinky vyžadují různou úroveň světla, teploty a vlhkosti, aby se zabránilo jejich zkažení.
    2. Mytí a sušení bylinek:
    O mytí bylinek před jejich skladováním koluje mýtus. Omytím bylinek se odstraní nečistoty a bakterie, které jsou hlavní příčinou rychlého znehodnocení bylinek. Proto bychom měli bylinky před uskladněním důkladně omýt pod tekoucí vodou a usušit.

    3. bylinky skladujte ve váze/skleničce:
    Bazalka a máta jsou příliš choulostivé na to, abyste je uchovávali v lednici, protože se při nízkých teplotách rychleji rozkládají. Lepší variantou je uchovávat je na kuchyňské lince. Odřízněte spodní část stonků a poté je skladujte ve váze/sklenici částečně zakryté vodou tak, aby zakrývala konce, ale nedotýkala se listů. Pokud voda začne měnit barvu, po několika dnech ji vyměňte. Takto skladované čerstvé bylinky vydrží až 2 týdny nebo déle.

    4 Přikryjte a uskladněte:
    Rozmarýn a další tvrdé bylinky můžete skladovat v chladničce, přikryjte je igelitovým sáčkem nebo je zabalte do vlhké papírové utěrky, aby byly bylinky dostatečně vlhké a nevyschly. Vložte je do vzduchotěsné nádoby v chladničce, abyste zabránili pronikání vlhkosti a jejich vadnutí.
    5. Nepoužité bylinky: Vložte do chladničky a uchovávejte v chladničce:
    Nepoužité bylinky mohou být také velmi užitečné. Můžete je usušit na slunci nebo zmrazit. Vložte bylinky do papírového sáčku s otvory pro větrání, dokud je nebudete moci snadno rozdrtit. Zmrazte bylinky ve vaničkách na kostky ledu naplněných olivovým olejem nebo vodou a můžete je skladovat několik měsíců pro libovolné použití.