Aller au contenu
Accueil » 11 vynikajících způsobů využití vaječných skořápek v domácnosti a na zahradě

11 vynikajících způsobů využití vaječných skořápek v domácnosti a na zahradě

    Co by se stalo, kdybychom přestali vyhazovat skořápky do koše? Mohly by být skutečně prospěšné pro usnadnění domácích prací a také pro údržbu zeleně. Tyto cenné tipy vám ušetří spoustu času při každodenních domácích pracích. Levný a jednoduchý tip s četným využitím. To nám slibuje rozdrcená vaječná skořápka. Pomocí těchto metod udržujete nejen svou zahradu, ale i domácnost. Malý bonus: můžete ji použít také jako masku nebo dodat tělu důležité minerály! Tento vzácný zdroj vápníku má mnoho nečekaných výhod.

    1 – Přírodní odstraňovač skvrn
    Těžko odstranitelné skvrny? Řešení: rozdrcené vaječné skořápky. Díky svým abrazivním vlastnostem odstraňují rozdrcené vaječné skořápky odolné skvrny z tkanin. Stačí je rozsypat na ošetřované místo a přidat trochu teplé vody. Poté je setřete hadříkem a je to!
    2 – Speciální dekorace
    S trochou kreativity můžete tyto drobné minerály proměnit ve skutečné šperky pro váš obývací pokoj. Vezměte velké vaječné skořápky a dejte volný průchod své umělecké stránce. Můžete na ně také nalepit korálky nebo je pomalovat barvami podle vlastního výběru. Docela krásný pokoj!

    3 – Přírodní hnojivo
    Pokud se vám nedaří přimět rostliny k růstu, máme pro vás dobré řešení. Chcete-li získat bujně kvetoucí zahradu, vložte tento minerál bohatý na živiny do jamky, kterou jste předtím vykopali. Poté do ní zasaďte své rostliny. Vaječné skořápky jsou zcela biologicky odbouratelné a obsahují organické látky, jako je fosfor, vápník a hořčík. Výhodný koktejl pro všechny zahrádkáře se zelenými prsty!

    4 – Sbohem slimáci a plži!
    Ochrana vaší zahrady už nemůže být jednodušší. A to z dobrého důvodu, protože tyto vaječné skořápky mají sílu udržet slimáky a plže, kteří napadají naše krásné rostliny, na uzdě. Pokud chcete tyto nežádoucí živočichy odradit, rozprostřete skořápky kolem svých rostlin. Budou působit jako repelent.
    5 – Ekologické čištění hrnců a pánví
    Tento tip vyžaduje drtič a také určitou zručnost. Jakmile skořápky rozdrtíte, musíte je vložit do mýdlové vody. Díky tomu budou skořápky účinnější a odstraníte z nádob mastné skvrny. Skvělé, že?

    6 – Efektivní kompost
    Kompost vyrobený z domácího odpadu nebo hnojiva je ještě účinnější přidáním vaječných skořápek. Za tímto účelem nasekejte vaječné skořápky a smíchejte je s kompostem. Množství by se mělo pohybovat mezi 750 a 800 miligramy. Poté nechte minerály působit a obohatit výhonky.

    7- Bělejší než bílé oblečení
    Jak vidíte, vaječné skořápky mají exfoliační vlastnost. Proto má smysl smíchat rozdrcené vaječné skořápky s citronem pro zářivě bílé ložní prádlo a oblečení. Tuto směs vložte do utěrky a poté tuto utěrku vložte do bubnu pračky.
    8 – Vyčistěte odtoky
    Pokud se vám poměrně snadno ucpávají odtoky, vzpomeňte si na vaječné skořápky. Chcete-li mít čisté potrubí bez ucpání, dejte do potrubí směs mýdla a horké vody. Zbavíte se tak všech nečistot, které se v dřezu usadily!
    9- Rychlá maska
    Není nad přírodní peeling, který důkladně vyčistí odumřelé kožní buňky. Přísada? Samozřejmě vaječné skořápky! Ty je třeba nasekat a můžete do nich přidat i hydratační olej podle vlastního výběru. Tímto způsobem pleť exfoliujete a získáte zářivý vzhled.

    10- Chraňte svou zahradu před včelami
    Pokud jsou včely matkami lidstva, pak mohou jíst naše květiny a rostliny. Naštěstí si můžete pomoci vaječnými skořápkami. Pokud vaječné skořápky nasypete na zahrádku s okurkami a rajčaty, budou s pomocí tohoto tipu skvěle chráněny. Jedná se o užitečnou metodu pro začínající zahrádkáře, protože minerály obsažené ve skořápkách mají odpuzující účinek na hmyz, který si rád pochutnává na ovoci a zelenině.

    11- Důležité živiny
    Co by se stalo, kdybychom přestali vyhazovat potraviny? Věděli jste, že vaječné skořápky obsahují velké množství vápníku, který je důležitou živinou pro zdraví kostí? Podle doktora Joshe Axe, lékaře a odborníka na výživu, lze skořápky jíst, pokud je dobře umyjeme a asi 15 minut vaříme, abychom odstranili škodlivé bakterie. Lze je také konzumovat tak, že je vložíte na 20 minut do trouby při teplotě 100 °C a poté je rozdrtíte mixérem. Vzniklý prášek můžete přidat do svých smoothies!
    Upozornění:
    Tento prášek je při správné přípravě považován za bezpečný. Důrazně však nedoporučujeme polykat velké kusy vaječných skořápek, protože hrozí poškození jícnu a krku.