Aller au contenu
Accueil » Hnědé špičky na listech pokojových rostlin – tady je důvod!

Hnědé špičky na listech pokojových rostlin – tady je důvod!

    Proč listy rostlin hnědnou? Pěstitelé přece nemají stejný problém s hnědými špičkami listů, když rostliny rostou.
    Má stěhování do interiéru nějaký význam?
    Ano, protože stěhování do interiéru je pro rostlinu stresující. Musí se aklimatizovat a zvyknout si na snížené osvětlení, k čemuž jí pomůže použití dodatečného vnitřního osvětlení. Jedna odpověď však nemusí být tak zřejmá.
    Co to je? – Voda
    Ale voda je přece jen voda, ne?
    Ne, ne tak docela! Podívejme se na rozdíly mezi vodou, kterou používá pěstitel, a vodou, kterou většina lidí používá pro své rostliny doma.
    Voda pro pěstitele
    Většina pěstitelů pokojových rostlin má studny s elektrickými nebo naftovými čerpadly. Čerpadla čerpají vodu přímo ze země nebo z půdy. Na rozdíl od vody, která se nachází ve většině měst, není tato voda upravena v místní čistírně odpadních vod. Někteří pěstitelé mají tendenci vodu před použitím pro své rostliny odebírat a « čistit ». To neznamená, že se do ní přidávají chemikálie, ale že se čistí reverzní osmózou.Voda se čerpá přes síto, které je dostatečně jemné, aby propouštělo molekuly vody, ale zadržuje rozpuštěné pevné látky, jako jsou soli (hnojiva) a další chemické látky. Tato « čistá » voda pomáhá pěstitelům produkovat rostliny, které mají méně problémů s chorobami a čistší listy.
    Majitelé domů nebo městská voda
    Sledujte, jaká voda teče z vašeho kohoutku! Je velká pravděpodobnost, že byla upravena.
    Před lety začala města do vody přidávat chlor a fluorid. Fluorid možná potěší vaše zuby, ale vaše pokojové rostliny ho nemají rády!
    Existují i další důvody hnědých špiček pokojových rostlin:
    Škůdci rostlin, jako jsou roztoči
    Příliš mnoho hnojiv
    Příliš mnoho vody vede k hnilobě kořenů
    Příliš málo vody
    Uhlazení
    Choroby rostlin, jako je plíseň, bakteriální skvrnitost listů a napadení houbami
    Příliš mnoho přímého slunečního světla
    Špatná cirkulace vzduchu
    Příliš málo živin (vápník, hořčík, železo, fosfor)
    Dobrým začátkem je používání kvalitní vody pro rostliny.Jak získáte dobrou vodu?
    Nejjednodušší způsob, jak získat dobrou vodu pro rostliny, je naplnit nádobu vodou z umyvadla a nechat ji stát přes noc. To umožní alespoň odpaření chlóru. Mnoho lidí používá destilovanou vodu, protože neobsahuje chemické látky, které se nacházejí ve vodovodní vodě. Profesionální pěstitelé rostlin se s používáním a pohybem vody musí potýkat neustále. Někteří z nich nemají žádné problémy a pro jiné je to boj. Pokud se potýkáte s hnědými špičkami rostlin, zkuste večer před zaléváním vypnout část vody. Pomůže to zastavit šíření hnědých skvrn způsobených chlórem a fluorem a vaše rostliny budou opět vypadat hezčí.