Aller au contenu
Accueil » 12 skutečně praktických využití dřevěného popela na zahradě a v domácnosti

12 skutečně praktických využití dřevěného popela na zahradě a v domácnosti

    Záběry plamenů, které zachvátily obvykle klidný les, jsou zničující. Vzhledem k tomu, že požáry jsou tak ničivé pro přírodní prostředí, uvolňují do atmosféry miliony tun oxidu uhličitého a mají velmi reálnou možnost poškodit majetek a zničit životy, je spektrum požárů často vnímáno jako špatné ve všech ohledech. Století přísných protipožárních postupů přispělo ke vzniku rozsáhlých požárů, které vidíme v televizi, díky nahromadění paliv, jako jsou odumřelé stromy, listí a keře, které by byly odstraněny, kdyby přirozené požáry proběhly. Požáry, které v současné době hoří v Kalifornii, Oregonu, Washingtonu a dalších státech, nemají vzhledem ke svým obrovským rozměrům pozitivní dopad na životní prostředí. Ale lesní požáry, stejně jako vše v přírodě, mají svůj ekologický účel a jsou součástí většího systému. Zatímco až 90 % požárů ve Spojených státech je způsobeno lidskou činností, zbývajících 10 % bylo založeno bleskem nebo lávou. Přirozeně se vyskytující požáry jsou nezbytným katalyzátorem změn: odstraňují odumřelou vegetaci a zároveň připravují půdu pro nový růst; zlepšují životní prostředí volně žijících živočichů tím, že mění krajinu, což vede ke zvýšení kvality a množství potravy; podporují biologickou rozmanitost tím, že podporují rostliny a živočichy, aby se přizpůsobili požárům; eliminují invazivní cizí rostliny, čímž umožňují růst původním druhům. a v neposlední řadě produkují popel, který obsahuje základní prvky, jež pomáhají obnovovat les.
    Co je dřevěný popel?
    Dřevěný popel se skládá především z vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku, ale obsahuje také malé množství železa, manganu, sodíku, boru, zinku, mědi a molybdenu. Protože vzniká spalováním rostlinného materiálu, zachovává si mnoho prvků nezbytných pro nový růst a zahrádkáři a zemědělci jej využívají jako přírodní půdní přídavek. Pokud by se dřevěný popel balil a prodával v zahradnických centrech, měl by hodnotu NPK 0-1-3.Kromě obohacování půdy má dřevěný popel mnoho dalších využití v domácnosti i v jejím okolí. Než však začnete dřevěný popel používat, měli byste mít na paměti několik věcí: Používejte pouze dřevěný popel bez chemických látek. Žádné tlakově ošetřené dřevo, natřené nebo mořené dřevo, dřevěné uhlí, brikety nebo komerční výrobky, jako jsou pomalu hořící polena. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud popel z dřevin, jako je dub a javor, obsahuje pětkrát více živin na drát než popel z měkkého dřeva. Ačkoli popel může být na dotek studený, zakopané uhlíky mohou zůstat horké po několik dní nebo dokonce týdnů. Pro bezpečné skladování dřevěného popela jej umístěte do kovové nádoby s víkem (případně tuto nádobu s dřevěným popelem převraťte lopatou) a položte ji na nehořlavý povrch, jako je hlína nebo beton. Dbejte na to, aby byla nádoba izolovaná a vzdálená alespoň několik metrů od hořlavého materiálu. Při manipulaci s dřevěným popelem vždy používejte rukavice, ochranu očí a masku proti prachu, který je obzvláště jemný. Doporučuje se dodržovat stejná bezpečnostní opatření při práci s dřevěným popelem jako při manipulaci s bělidlem, další vysoce alkalickou látkou. Nikdy nekombinujte dřevěný popel s dusíkatými hnojivy, jako je například močovina; vzniká tak plynný čpavek.Nepoužívejte dřevěný popel pro sazenice. Dřevo popela obsahuje soli, které mohou poškodit mladé rostliny.
    Neutralizujte kyselou půdu
    Pokud nepěstujete kyselomilné rostliny, jako jsou borůvky, papriky a azalky, měli byste na záhonech udržovat pH půdy mezi 6 a 7,5. Toto rozmezí je považováno za ideální, protože živiny obsažené v hnojivech se snadno rozpouštějí ve vodě a kořeny rostlin je lépe vstřebávají. Kyselá půda (pH nižší než 6) znamená, že rostliny nedostávají dostatek dusíku, fosforu nebo draslíku; zásaditá půda (pH vyšší než 7,5) znamená, že rostliny nedostávají dostatečné dávky železa, manganu a fosforu. Před úpravou půdy si zde můžete zakoupit levnou sadu na testování pH půdy, která vám poskytne přesné měření kyselosti/alkality půdy. Dřevěný popel obsahuje až 70 % uhličitanu vápenatého a lze jej použít jako náhradu vápna. Na rozdíl od zemědělského vápna, které působí pomalu, dřevěný popel působí díky své malé velikosti částic rychle. Obecně platí pravidlo, že nikdy nepřekračujte 25 liber dřevěného popela na 1 000 čtverečních stop půdy a po aplikaci dřevěného popela půdu znovu otestujte. Při aplikaci dřevěného popela se snažte vyhnout přímému kontaktu s rostlinami a dbejte na to, abyste jej po každém dešti znovu aplikovali. Dřevěný popel přidaný do kompostu zvyšuje obsah draslíku v hromadě, což je důležitá živina pro kvetení a tvorbu plodů. Dřevěný popel by se však měl do kompostu přidávat střídmě – v množství 15 cm najednou v hromadě kompostu – protože dřevěný popel je zásaditý. Příliš velké množství této látky zvyšuje pH kompostové hromady, což zase může poškodit vaše rostliny (zejména milují kyseliny), pokud je použijete jako hotový kompost na zahradě.
    Používejte jej u rostlin s vápníkem amar
    Ačkoli jsou drcené vaječné skořápky vynikajícím zdrojem vápníku na zahradě, dřevěný popel je další přírodní látkou, která obsahuje cenné množství uhličitanu vápenatého. Dřevěný popel sypte střídmě a půdu zpracovávejte na vápník jako jabloně,Mrkev, rajčata, brambory, květák, brokolice, hlávkový salát, růžičková kapusta, zelí a celer.
    Příprava popelavého čaje
    Stejně jako je kompostový čaj skvělým univerzálním organickým hnojivem, lze i popelový čaj připravit k prevenci nebo nápravě nedostatku draslíku. Hnědé skvrny, zkroucené špičky listů, žloutnutí mezi žilkami listů, pomalejší růst rostlin a nižší výnosy jsou některé z příznaků, že vaše rostliny nemají dostatek draslíku. A některé rostliny, jako jsou rajčata, brambory, jablka, maliny, angrešt a cukrová řepa, jsou na příznaky nedostatku mnohem náchylnější. Chcete-li připravit čaj z dřevěného popela, vložte pět kilogramů popela do látkového sáčku (například starého povlaku na polštář) a zavažte jej. Pytel s popelem vložte do 50galonové nádoby naplněné vodou a nechte jej několik dní stát. Po uvaření popelového čaje zalévejte rostliny každý týden přibližně jedním šálkem.
    Hnojení trávníku
    Lehká vrstva dřevěného popela na trávníku může pomoci podpořit zelenější trávu. Po nanesení popela na terasu dobře zalijte, abyste zabránili rozfoukání prospěšných živin.Tání ledu a sněhu Rozsáhlé používání kamenné soli (chloridu sodného) k tání ledu a sněhu během zimních přeháněk vedlo k vážnému znečištění životního prostředí: Odhaduje se, že každý rok se na dálnice ve Spojených státech vysype více než 22 milionů tun kamenné soli do povrchových a podzemních vodních toků.Kamenná sůl je sice do jisté míry účinná při snižování počtu dopravních nehod, ale zároveň zvyšuje slanost sladkých vod a je velmi toxická pro rostliny a živočichy. Bezpečnou a přírodní alternativou pro trakci, odstraňování námrazy a tání sněhu je dřevěný popel. Protože dřevěný popel obsahuje potaš – neboli uhličitan draselný – druh soli, který je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než soli na bázi chloridů, může při rozptýlení na příjezdových cestách a silnicích pomoci rozbíjet led a rozpouštět sníh. Na rozdíl od kamenné soli nekoroduje povrchy, jako je beton a kov, nepoškozuje nohy vašich domácích mazlíčků ani vaše rostliny na jaře.
    Leštění stříbra, kovu a skla
    Dřevěný popel je mírně abrazivní a lze jej použít k leštění zašlého stříbra, matných kovů a zakaleného skla. Vezměte šálek popela a přidejte trochu vody, abyste vytvořili hustou pastu. Nasaďte si pár gumových rukavic a rozsypejte ho po tupých předmětech. Nechte směs několik minut působit a poté ji setřete čistým hadříkem. K vyleštění a vyleštění použijte trochu námahy.
    Pohlcuje pachy
    Dřevěný popel je stejně jako jedlá soda zásaditý a dokáže pohlcovat a neutralizovat pachy. Zkuste nabrat trochu dřevěného popela do malé misky a nechat ji v lednici nebo v zapáchající místnosti, ale nezapomeňte po několika dnech vyměnit nový popel.