Aller au contenu
Accueil » 15 jednoduchých a levných domácích hnojiv

15 jednoduchých a levných domácích hnojiv

    Při aplikaci hnojiv platí základní pravidlo « méně je více ». Pokud aplikujete příliš mnoho hnojiva nebo příliš vysokou koncentraci, můžete způsobit mnohem více škody než užitku. Můžete poškodit kořeny rostlin a brzy se objeví příznaky spálení hnojivem – hnědé zkroucené okraje listů a listy, které vadnou a opadávají ze stonku.

    Sestavili jsme seznam 15 domácích hnojiv, která jsou levná a užitečná! Podívejte se proto na níže uvedený seznam.
    Jednoduchá domácí hnojiva
    Existuje celá řada předmětů denní potřeby, které najdete v kuchyni nebo jinde v domácnosti a které lze použít jako hnojivo pro rostliny.
    Akvarijní voda
    Zalévejte rostliny vodou z akvária, kterou jste odebrali přímo z nádrže při čištění. Používejte pouze sladkou vodu, nepoužívejte vodu z bazénu se slanou vodou. Rybí odpad je vynikajícím hnojivem pro rostliny!
    Banány

    Kávová sedlina je vhodná zejména pro rostliny, které mají rády trochu kyselejší prostředí, jako jsou borůvky, stálezelené rostliny, azalky, růže, kamélie, avokádo a mnohé ovocné stromy. Kávovou sedlinu nasypte kolem rostlin, Vroucí voda
    Do vody, ve které se vaří potraviny, se uvolňuje mnoho různých živin. Vodu používanou k vaření brambor, zeleniny, vajec a dokonce i těstovin lze použít jako hnojivo. Jen nezapomeňte vodu před použitím na půdu nechat vychladnout.
    Kukuřičná lepková moučka
    Kukuřičná lepková moučka se používá nejen jako organický preemergentní herbicid, ale také jako hnojivo obsahující 10 % dusíku. Stačí rozetřít tenkou vrstvu kukuřičné lepkové moučky a naškrábat ji do horního centimetru půdy. Na ošetřenou plochu vysazujte zeleninu, abyste si zajistili optimální přísun dusíku a nemuseli se bát, že rostliny omylem poškodíte Pravděpodobně jste již slyšeli, že vaječné skořápky jsou pro rostliny velmi prospěšné, protože obsahují 1 % dusíku, půl procenta kyseliny fosforečné a další prvky, které z nich dělají hnojivo. Vápník je nezbytná rostlinná živina, která hraje důležitou roli při tvorbě buněk a růstu. Stačí rozdrtit vaječné skořápky, rozemlít je ve starém mlýnku na kávu a posypat jimi půdu na zahradě.
    Epsomská sůl
    Polévkovou lžíci epsomské soli lze smíchat s litrem vody a přidat do postřikovače. Jednou za měsíc je aplikujte přímo na listy a dodejte jim rychlou dávku hořčíku a síry. Případně jej můžete rozpustit ve vodě samotný nebo v kombinaci s jiným organickým hnojivem a použít jako půdní hnojivo.