Aller au contenu
Accueil » Jedlá soda je základní a levná královna čistoty: 15 způsobů, jak ji použít

Jedlá soda je základní a levná královna čistoty: 15 způsobů, jak ji použít

    Jedlá soda je vynikající prášek do pečiva, který se nejčastěji používá do koláčů. Nepodceňujte však ani její další využití!
    Je to také univerzální čisticí prostředek pro domácnost. Čistí a vyčistí téměř vše. Jedlá soda je zdravotně nezávadná, nezpůsobuje alergie, nezanechává zápach, je levná a dokonale vyčistí nejrůznější nečistoty.

    Stačí se zásobit několika baleními tohoto produktu – a každá stará špína zmizí beze stopy.
    Čalounění

    Rozpusťte jedlou sodu v teplé vodě a použijte tento přípravek k ošetření nábytku, jehož čalounění je mírně znečištěné a nepříjemně zapáchá. Po 15 minutách otřete čistou vodou a užívejte si svěžesti.

    Z kuchyňského náčiní může být konvice nejčastěji kontaminována zevnitř. Důvodem může být kvalita vody a skutečnost, že se dovnitř často nedíváme. nejjednodušším a nejlevnějším způsobem, jak konvici vyčistit a zbavit vodního kamene, je použití obyčejné jedlé sody.

    Chcete-li konvici vyčistit, naplňte ji vodou, přidejte do ní 1 lžičku jedlé sody, vodu převařte a poté ji nechte 30 minut vařit. Poté konvici umyjte, znovu ji naplňte vodou a znovu převařte, abyste odstranili zbytky jedlé sody.

     

    Pánev

    Smíchejte prostředek na mytí nádobí s jedlou sodou a touto pastou umyjte mastné pánve. Mastnota zmizí bez větší námahy.

    Stříbrné šperky a příbory

    Sdílet na FB
    Pokud vaše stříbrné šperky ztratily lesk, položte na dno pánve list fólie, přidejte do ní 60 g sody, zalijte 1 litrem horké vody a vložte do ní šperky. Poté pánev postavte na teplo.

    Vařte na nejpomalejším ohni po dobu 15 minut. Za 3-4 minuty uvidíte, jak se kov rozjasní. Čištění stříbra jedlou sodou navrací jejich výrobkům původní lesk.

    Nádoby na potraviny

    Mohou se poměrně rychle znečistit. Proto je osvěžte houbičkou posypanou jedlou sodou nebo nejodolnější skvrny setřete pastou z této látky s trochou teplé vody.

    Znečištěná lednice

    Pokud máte v lednici nepříjemný zápach, můžete se ho zbavit pomocí jedlé sody. Otřete s ní všechny stěny a police. Nasypte také trochu prášku do nádoby a nechte ji chvíli ležet na polici v lednici.

    Ovoce a zelenina

    Chcete-li ze zakoupených výrobků odstranit zbytky vosku, umyjte je v teplém roztoku sody.

    Kuchyňské houbičky

    Kuchyňské houbičky po několika dnech intenzivního používání absorbují pachy a nečistoty, čímž se stávají nepoužitelnými. Tuto situaci můžete změnit jejich namočením do roztoku teplé vody a sody.

    Zápach z koše

    Na dno pytle na odpadky nebo pod něj dejte lžíci jedlé sody. Jedlá soda je přírodní absorbent a poradí si s nepříjemnými pachy.

     

    Dřez

    Potýkáte se s nepříjemným zápachem z odtoku dřezu? Můžete přímo do odtoku nasypat půl sklenice jedlé sody a poté přilít půl sklenice octa.

    Ihned odtok přikryjte talířem – bude to bublat. Počkejte 5 minut, pak zapněte horkou vodu a spláchněte.

     

    Staré hračky

    Umyjte je houbou namočenou v roztoku jedlé sody a teplé vody.

    Obrazy na stěnách

    Pokud vaše děti malovaly na stěny, zkuste čmáranice odstranit mokrou houbou s jedlou sodou a lehce je potřete.

     

    Plíseň v koupelně

    Plíseň může začít jako malá skvrna a rychle se stát zdravotním rizikem. Připravte si doma jednoduchý, levný a účinný prostředek proti plísni v koupelně.

    Do sklenice horké vody přidejte několik lžic jedlé sody a lžíci pracího prášku a důkladně promíchejte. Poté pomocí starého zubního kartáčku navlhčeného tímto roztokem umyjte plesnivý povrch. Stejným způsobem můžete umýt i spáry mezi dlaždicemi.

    Podělte se o tyto metody se svými přáteli na Facebooku. Určitě vám za ně poděkují!