Aller au contenu
Accueil » Vejce na zahradě: zdravá půda pro růst rostlin

Vejce na zahradě: zdravá půda pro růst rostlin

    Výživná půda na zahradě je velmi důležitá pro podporu růstu rostlin, protože půda je také aktivně živá, a proto musí být v rovnováze, aby vám pomohla k úspěšné sklizni a nádherným rostlinám. Vaším úkolem jako zahradníka by tedy mělo být rozvíjet a udržovat přirozenou rovnováhu na vaší zahradě. K tomu existuje řada chemických prostředků a drahých řešení. Existují však i zcela přírodní prostředky, jako je například použití vaječných skořápek na zahradě, které můžete použít ke zlepšení kvality půdy a dosáhnout tak nádherné zahrady.
    1 Použití vaječných skořápek

    Zásadním faktorem pro dobrý růst rostlin je vápno, protože zajišťuje vstřebávání dalších minerálních látek. Vápno má tu vlastnost, že kypří půdu a umožňuje tak co nejlepší podmínky pro příjem živin kořeny. Vejce a zejména vaječné skořápky jsou proto ideální pro obohacení půdy, protože skořápka je tvořena přibližně z 90 % vápnem. Vejce obsahují také řadu mikroživin, jako je fluor, měď, železo, mangan, síra a zinek, které půda potřebuje pro růst rostlin. Jednou z možností je zakopat vejce do půdy.

    Pokud se jedná o větší plochu, nemusí to být nejlepší řešení. Můžete jej však samozřejmě použít pro jednotlivé rostliny, například rostliny v květináčích. Pokud chcete ošetřit větší plochu, měli byste to udělat pomocí vaječných skořápek, protože ty zůstávají jako odpad v kuchyni. Můžete je přidat do půdy pro rostliny nebo je případně použít k výrobě hnojiva. K výrobě hnojiva je třeba vaječné skořápky jemně rozemlít na prášek. Tento prášek pak nasypte do litru vody a nechte asi 12 hodin nasáknout. Po těchto 12 hodinách můžete tuto složenou tekutinu nalít na půdu příslušných rostlin.
    2 Použití banánových slupek

    Banánové slupky můžete použít také jako přírodní hnojivo, zejména pro pokojové rostliny, protože slupky obsahují draslík, hořčík, vápník a dusík, které rostliny potřebují ke svému růstu. Pokud však chcete banánové slupky použít jako hnojivopak byste měli používat banány z ekologického zemědělství, protože ty nejsou zpravidla ošetřeny, a proto obsahují mnoho cenných živin. Aby se slupka rychle rozpustila, měli byste ji předem nakrájet na malé kousky. Případně tak můžete učinit pomocí kuchyňského náčiní. Pokud chcete ošetřit větší plochu, můžete slupky uchovávat na jednom místě a nechat je uschnout, dokud nenasbíráte potřebné množství. Upozorňujeme, že byste neměli zásobníky skladovat v uzavřené nádobě, protože by mohlo dojít ke vzniku plísní. Pokud chcete ošetřit menší plochu, můžete čerstvé nebo suché slupky přidat ke kořenům rostlin. Čerstvé banánové slupky můžete použít také k ošetření listů pokojových rostlin. Mírně vlhký a lepkavý vnitřek slupky nejenže zajistí, že se na ni prach nepřilepí, ale také na chvíli ochrání listy před prachem a dodá jim lesk. Chcete-li ošetřit povrch listů, jednoduše vezměte vnitřek banánové slupky a potřete jím zaprášené listy.
    3 Použití epsomské soliEpsomská sůl dodává rostlinám živiny, jako je hořčík a síra, a proto ji lze optimálně použít jako hnojivo. Hořčík zde hraje důležitou roli, protože rostliny jsou na hořčíku naléhavě závislé, aby mohly vstřebávat základní živiny, jako je dusík a fosfor. Hořčík je také důležitým prvkem zelených listů a je potřebný k produkci cukrů. Za tímto účelem můžete na půdu nasypat epsomskou sůl a poté ji zalít vodou, aby se rozložila. Případně si můžete vyrobit směs 10 g soli na litr vody a tou listy zvlhčit.