Aller au contenu
Accueil » 14 důmyslných způsobů využití tabulek do myčky nádobí v domácnosti

14 důmyslných způsobů využití tabulek do myčky nádobí v domácnosti

    Na první pohled: Silné znečištění může být nepříjemné. Běžné čisticí prostředky dosáhnou svých limitů a vy se drhnete k smrti – někdy marně. Nemusí tomu tak být, protože s malým zázračným přípravkem je to opravdu snadné. Zkuste používat tablety do myčky nádobí mimo myčku! Budete se divit, co dokážou!
    Tabulky do myčky nádobí v domácnosti
    Klíčem k úspěchu je složení. Bělící látky pro čištění, enzymy a fosfáty, které změkčují vodu a mají vlastnosti rozpouštějící nečistoty, a povrchově aktivní látky, které rozpouštějí mastnotu. Provedli jsme průzkum a dnes vám prozradíme některé možnosti využití. Stačí se podívat na naše tipy a triky níže.
    Typy tablet do myčky nádobíKteré karty použijete, záleží na vás nebo je musíte vyzkoušet. Obchod nabízí mnoho variant záložek do myčky nádobí*:
    Sůl: Tabulky se solí nebo bez soli
    Oplachovací prostředek: Tabulky do myčky nádobí s oplachovacím prostředkem nebo bez něj.
    Vůně: Tabulky do myčky nádobí s vůní nebo bez vůně.
    Použití: Vhodné pro mycí prostředky na nádobí, které se používají v myčkách na nádobí: Všestranné výrobky nebo částečné funkce
    Balení: Tabulky s fólií, bez fólie nebo s rozpustnou fólií.
    Vzhled: Balení: obyčejné nebo barevné varianty
    Drahé nebo levné výrobky. Pozornost byste však neměli věnovat pouze ceně a vzhledu záložek do myčky. Předem si promyslete, kolik chemických prostředků chcete mít ve své domácnosti. I zde existují různé varianty. Běžné karty obvykle obsahují více chemických látek než ty s označením Modrý anděl. Tabulky, které jsou biologicky odbouratelné, jsou nejšetrnější k životnímu prostředí. Najdete je hlavně v drogeriích, jako je dm, nebo v prodejnách s biopotravinami. Nelze říci, které tabulky do myčky nádobí jsou nejlepší. Každý má své vlastní zkušenosti. Pokud se nemůžete rozhodnout, podívejte se například na výsledky testů organizace Stiftung Warentest. Na internetu najdete také různé výsledky testů nebo srovnání od Ökotestu nebo jiných společností. Můžete se také podívat, které výrobky obsahují obzvláště vysoké množství chemických látek, které složky jsou škodlivé nebo dráždivé nebo jsou dokonce zařazeny do kategorie toxických.
    Co je lepší: tablety nebo prášek?Pravděpodobně vás zajímá, zda můžete všechny tyto skvělé tipy vyzkoušet jako alternativu ke kartám s běžným práškem do myčky nádobí*. V zásadě to samozřejmě možné je. Prášek má například tu výhodu, že se lépe dávkuje než tablety a také se lépe rozpouští. Tabulky však obvykle obsahují více složek, protože často již obsahují oplachovací prostředek nebo sůl do myčky nádobí*. Tyto složky mohou samozřejmě zlepšit mycí účinek. Další výhodou prášku je, že produkujete méně odpadu než u mnoha jednotlivě balených tabulek v plastové fólii. V současné době však můžete koupit i nebalené tablety nebo dokonce jejich fragmenty. Často můžete získat rozbité taby* ve větším množství za nižší cenu. Nebalené taby byste však měli skladovat ve vzduchotěsné plechovce nebo velké šroubovací sklenici. Jinak budou nasávat vlhkost ze vzduchu a změknou a zkřehnou. Při skladování na suchém místě a správném balení mají tabulky do myčky téměř neomezenou trvanlivost. Pro některé aplikace může stačit polovina tabulek. Za tímto účelem kartu jednoduše rozlomte nebo rozřízněte na polovinu. Ušetříte tak peníze a zároveň chráníte životní prostředí.
    Vyrobte si vlastní záložky do myčky nádobíRádi experimentujete nebo děláte projekty typu « udělej si sám »? Tak proč si nevyrobit vlastní záložky do myčky? Budete potřebovat následující ingredience:
    Soda*
    jedlou sodu*
    sůl a
    kyselinu citronovou*
    Triky a hacky s tabletami do myčky nádobí
    Teď, když jsme vám představili tablety do myčky, jste pravděpodobně zvědaví, jak je můžete využít ve své domácnosti.
    Tablety do myčky nádobí v kuchyni
    Připálené hrnce a pánve
    Do připálené pánve nebo hrnce nalijte trochu teplé vody a tabletu. Krátce ji přiveďte k varu. Poté můžete nečistoty snadno smýt. Kartu můžete také nechat přes noc namočenou a trochu vydrhnout.
    Čištění trouby
    Smíchejte horkou vodu s kartáčkem na mytí nádobí. Vetřete ji do trouby. Nechte ji chvíli působit a poté troubu vyčistěte čistou vodou.Čištění termosek
    Termosky se speciální povrchovou úpravou se nesmí ošetřovat drsnými čisticími prostředky. Jinak může dojít k poškození tepelné izolace. Stačí nalít do myčky na nádobí kartu s horkou vodou a nechat 30 minut nebo přes noc působit.
    Čištění granitového dřezu
    Do dřezu vložte kartu do myčky nádobí, naplňte horkou vodou a nechte působit přes noc. Tabulky do myčky nádobí mají v domácnosti mnohostranné využití.
    Čištění fritézy
    Naplňte nádobu do 75 % vodou. Přidejte kartu do myčky nádobí. Poté vložte sítko a spusťte spotřebič na nejvyšší stupeň. Přibližně po 10 minutách vypněte, vyprázdněte a opláchněte čistou vodou.
    Odstranění zápachu
    Naplňte malou nádobu vodou a přidejte kartu do myčky. Nechte chvíli vařit na mírném ohni. Po chvíli pachy z jídla nebo podobné pachy zmizí a váš domov bude opět příjemně vonět.
    Tabulky do myčky nádobí v koupelněČištění sprchy
    Sprchu můžete čistit také pomocí tabulek do myčky nádobí. Jednoduše rozpusťte tabletu v troše vody a houbičkou vyčistěte stěny sprchy a armatury. Poté otřete čistou vodou a osušte ručníkem, abyste zabránili okamžitému vzniku nových stop po vodním kameni.
    Skvrny a šedý opar
    Tabulky do myčky nádobí jsou ideální pro odstranění barev z bílého prádla.
    Rozpusťte a namočte: Rozpusťte kartu do myčky nádobí ve velmi horké vodě a namočte potřísněný oděv na přibližně 15 minut.
    Praní v pračce: Textil se poté pere v pračce jako obvykle.
    Záclony: Také záclony se opět lesknou. Stačí přidat jednu nebo dvě tablety do myčky do bubnu pračky a šedý opar bude pryč!
    Žloutnutí: Rozpusťte jednu kartu v horké vodě. Tuto směs použijte k namáčení textilií nebo k čištění zažloutlých okenních či dveřních rámů.
    Čištění odtoků
    Tabulky jsou vhodné také k čištění ucpaných odtoků. Nejlépe to uděláte tak, že převaříte 2 litry vody a rozpustíte v ní jednu tabulku. Poté tuto směs pomalu nalijte do ucpaného odtokového potrubí.
    Čištění pračky
    Tablety do myčky nádobí nejen ničí bakterie a odstraňují vodní kámen. Rozpouštějí také mastné usazeniny a dodávají pračce svěží vůni. Složení? 1 – 2 tablety dvakrát ročně. Zde se dozvíte, jak šetrně vyčistit pračku pomocí kyseliny citronové*.
    Čištění toalety
    Chcete odvápnit toaletu a odstranit močový kámen? Vložte do záchodové mísy 1 – 2 tablety do myčky nádobí. Až se zcela rozpustí, jednoduše je spláchněte a v případě potřeby znovu vytřete.
    Tablety do myčky nádobí v domácnosti
    Údržba zahradního nábytku
    Rozpusťte jednu tabletu ve vodě. Jedná se o dokonalý čisticí roztok, který ochrání váš nábytek a dodá mu nový lesk.
    Odstranění olejových skvrn
    Olejové skvrny mohou být odolné. Můžete si s nimi poradit pomocí tabulek do myčky nádobí.
    Jednoduše rozpusťte 1-2 tablety v teplé vodě a vetřete je do skvrn. Po určité době je jednoduše opláchněte čistou vodou. Tuto metodu můžete použít k odstranění olejových skvrn z textilií i z obkladů nebo dlažby.
    Čištění odpadkového koše
    Do odpadkového koše nalijte trochu vody, přidejte kartu na mytí nádobí a nechte směs působit 30 minut. Poté důkladně vydrhněte a opláchněte.
    Odstraňování skvrn ze stěn
    Byly děti trochu kreativnější a pomalovaly zeď? Žádný problém! Jednoduše rozpusťte kartu do myčky nádobí ve vodě a stěny opět vydrhněte.