Aller au contenu
Accueil » Nejlepší způsob skladování česneku

Nejlepší způsob skladování česneku

    Tím se zabrání ztrátě chuti česneku.
    Mnoho lidí se bez stroužku česneku neobejde a vždy mají v kuchyni nějakou cibulku. A přestože aromatickou česnekovou cibulku lze skladovat i několik měsíců, je důležité ji správně uskladnit. Díky tomu z česneku vytěžíte maximum a zabráníte tomu, aby změkl a ztratil svou chuť.
    Uložení celé česnekové cibule
    Pokud dokážete z česneku vykouzlit báječné pokrmy, celou cibulku jistě rychle spotřebujete. Pokud naopak potřebujete méně, ale koupili jste velké balení, může být poměrně obtížné udržet česnek čerstvý. Samozřejmě můžete celou cibuli česneku skladovat mimo lednici, ale pak pravděpodobně začne klíčit. Česnek bude stále jedlý, ale bude mít méně příjemnou chuť.
    Správná teplota pro česnek
    Při skladování česneku je ideální teplota 15 až 18 stupňů. Protože je však pokojová teplota často vyšší, je třeba najít pro česnek vhodné místo. Například skladovací místo blíže k podlaze je chladnější než na horních policích v kuchyňské skříňce, a je proto lepší volbou. Česnek by měl být také uložen mimo dosah varných konvic, trouby, sporáku nebo jiných horkých spotřebičů. To platí i pro sluneční světlo – česnek je raději ve stínu.Větrání pro skladování
    Cibulky česneku se obvykle prodávají v síťce, a to z dobrého důvodu: cibulky je třeba větrat, aby dlouho vydržely. V domácnosti je proto nejlepší skladovat česnek odděleně a ne ve spíži, sáčku nebo vzduchotěsné skladovací krabici.
    Skladování oloupaných stroužků česneku
    Omylem jste oloupali více stroužků, než jste potřebovali? Oloupaný (a dokonce i nakrájený) česnek lze také nějakou dobu skladovat. Stačí stroužky uložit do vzduchotěsné nádoby. Skleněná nádoba je lepší než plastová, protože plast pohlcuje silný česnekový zápach. Nádoba musí být také těsně uzavřena, aby vše v lednici nebylo cítit česnekem. Oloupaný a/nebo nakrájený česnek lze v lednici skladovat až dva dny.