Aller au contenu
Accueil » 6 chyb, kterých se při vaření rýže nedopouštíte

6 chyb, kterých se při vaření rýže nedopouštíte

    Rýže je bezpochyby jednou z nejchutnějších a nejuniverzálnějších potravin. Její příprava je navíc velmi snadná! Ale děláme ji dobře? Pokud chcete z rýže připravit chutný pokrm, měli byste se vyvarovat několika dalších věcí. V tomto článku jsme uvedli několik nejčastějších chyb při vaření rýže. Přečtěte si je, abyste rýži uvařili správně?
    1 – Vaříte rýži ve špatném hrnci:
    Rýži vždy vařte v hrnci se silným dnem. Hrnec se silným dnem mnohem lépe udržuje teplo a dokáže také lépe rozvádět teplo. Hrnec s tenkým dnem nerozvádí teplo proporcionálně. To znamená, že střed, který je přímo nad plamenem sporáku, bude mnohem teplejší než vnější část. Proto je dobré investovat do kvalitního hrnce se silným dnem. Můžete v něm vařit nejen rýži!
    2 – Nepoužíváte správné poměry:
    Obal se může zdát přesvědčivý tím, že vám říká, co máte dělat, ale dodržování těchto pokynů vám ne vždy přinese požadovaný výsledek. Používáte značku rýže, kterou nepoznáte? Pak tyto poměry respektujte: Na 175 až 185 gramů rýže použijte 240 mililitrů vody. Pokud máte rádi hnědou rýži, řiďte se těmito radami: Na 175 až 185 gramů hnědé rýže použijte 300 mililitrů vody.3 – Rýži neperete:
    V čem je tedy problém? Měli byste rýži umývat, nebo ne? V té době lidé rýži omývali, protože v ní mohly být drobné kamínky. V dnešní době už tomu tak není. Pokud vaříte neumytou rýži, může vám voda při vaření strašně pěnit. To často znamená, že musíte umýt kuchyňskou linku nebo vařič, ale také to znamená, že se rýže aglomeruje. Rýže často obsahuje tunu škrobu, a proto může zpěnit natolik, že se rozvaří. Chcete zabránit pěnění a aglomeraci? Před vařením rýži omyjte, abyste odstranili přebytečný škrob.
    4 – Nenechávejte rýži vařit:
    Mnoho lidí rádo vaří rýži v páře. Problémem však je, že to nedělají správně. Když je rýže uvařená, vypněte oheň a nechte rýži v hrnci s pokličkou. Pokud voda není zcela zredukovaná, před vařením rýže v páře vodu z pánve nejprve slijte. Po spaření rýži uvolněte vidličkou. Vznikne tak suché a příjemné zrno, které chutná lépe než jinak kašovitá rýže.5 – Rýži promíchejte:
    Nikdy nemíchejte rýži, když se ještě vaří! Mícháním rýže aktivujete škrob, který způsobí, že rýže bude kašovitá. Právě proto by se rizoto nemělo míchat: aby bylo pěkně krémové. Rýžové rizoto je ve skutečnosti výjimkou z pravidla. Nejlepší je dotýkat se rýže v hrnci co nejméně.
    6 – Nepřidávejte sůl:
    Stejně jako u těstovin, i při vaření rýže je třeba přidat sůl. Zabráníte tak tomu, aby byla rýže mdlá. Stačí špetka na 180 gramů nevařené rýže. Tato trocha soli může ovlivnit chuť vašeho rýžového pokrmu.