Aller au contenu
Accueil » Kouzelný trik s jedlou sodou pro krásné rostliny (i v zimě)

Kouzelný trik s jedlou sodou pro krásné rostliny (i v zimě)

    Mnoho lidí si uvědomuje výhody zahradničení a věnuje se této činnosti, která je známá svými relaxačními účinky, do sytosti. Pokud jste se i vy rozhodli pro zahradničení, abyste posílili svou morálku a usilovali o pohodu, pravděpodobně rádi objevíte tipy na jedlou sodu, jak udržet rostliny při životě i v zimě. Věděli jste, že existovala terapie, která spočívala ve zmírnění některých duševních poruch prostřednictvím zahradničení? Říká se jí hortiterapie, kterou stále častěji využívají lidé trpící depresemi, autismem nebo osamělostí. Zahradničení je totiž považováno za přírodní antidepresivum, které poskytuje skutečný pocit sytosti. Příznivci této činnosti však vědí, že v zimě mají některé rostliny tendenci ztrácet listy a zmrznout, pokud mráz trvá delší dobu. Vítr a nižší teploty mohou ovlivnit jejich kvalitu. S ohledem na to vám přinášíme několik tipů, jak chránit rostliny nejen před zimou. 1. Odstraňte plísně a houbyPokud je vlhkost příliš vysoká, mohou se na rostlinách objevit plísně a jiné houby. Těchto zárodků, které ovlivňují kvalitu rostlin a ohrožují vaše zdraví, se lze jen obtížně zbavit. Existují však přírodní tipy, které mohou pomoci v boji proti plísním a houbám. Jedlá soda je velmi účinný babský trik, který chrání vaše rostliny před vznikem plísní. Chcete-li si připravit sprej proti plísním, rozpusťte dvě čajové lžičky jedlé sody v jednom litru vody. Poté roztok nalijte do lahve s rozprašovačem a tímto trikem pravidelně zvlhčujte rostliny. 2. Lovte parazity
    Časem mohou vaši zahradu napadnout škůdci. Tito škůdci mohou napadnout vaše rostliny a poškodit je. Chcete-li se zbavit škůdců, kteří napadají vaše rostliny, rozpusťte dvě lžičky jedlé sody v litru vody. Pro dosažení optimálního výsledku můžete přidat také několik kapek tekutého marseillského mýdla. Vše smíchejte a vzniklý roztok nalijte do lahve s rozprašovačem. Pomocí něj se rozlučte se škůdci na svých výsadbách.3. posilujte své rostliny Zdá se vám, že jsou vaše listy křehké nebo poškozené? Vězte, že jedlá soda je spolehlivým prostředkem k posílení rostlin. Tento bílý prášek je totiž považován za přírodní alternativu chemických hnojiv a pomáhá vyživovat všechny vaše rostliny. Pro lepší účinnost nasypte dvě polévkové lžíce jedlé sody do půl litru vody. Po smíchání roztok naneste na listy rostlin pomocí utěrky z mikrovlákna.
    4. Dezinfikujte své nářadí na stříhání rostlin
    Nástroje na prořezávání obsahují ostří, které často přichází do kontaktu s rostlinami. V zimě mohou nižší teploty způsobit onemocnění některých rostlin. Pokud však prořezáváte nemocnou rostlinu a nedezinfikujete své prořezávací nástroje, riskujete kontaminaci dalších rostlin. Proto se důrazně doporučuje dezinfikovat prořezávací nástroje. Můžete to provést tak, že je vyčistíte směsí jedlé sody a bílého octa. 5. Odstraňte plevelPlevel se může vplížit do našich záhonů a zničit hodiny tvrdé práce na zahradě. Když napadnou různé prostory, mohou být velmi nepříjemné. Abyste se jich zbavili, můžete si připravit domácí postřik proti plevelu. V opačném případě stačí posypat jedlou sodou přímo tyto nežádoucí byliny. 6. Zbavte se mravenců Mravenci jsou také jedním z nejčastějších druhů hmyzu na rostlinách. Ačkoli nejsou příliš škodliví, mohou rychle napadnout zahradu a stát se velmi nepříjemnými. Na lov mravenců si můžete vyrobit přírodní repelent na bázi jedlé sody . Smíchejte jeden šálek citronové šťávy a dvě čajové lžičky jedlé sody. Roztok pak dejte do rozprašovače a pravidelně jím postřikujte rostliny.