Aller au contenu
Accueil » Citroník v květináči k výsadbě z jednoduchého jádra

Citroník v květináči k výsadbě z jednoduchého jádra

    Evokuje Středomoří, jeho teplo, chutě, citroník a jeho více než osmiměsíční produkci ovoce a probouzí touhu po našich balkonech a terasách, které jsou znevýhodněny klimatickými podmínkami. Je však možné toto riziko překonat a zasadit citroník a užívat si úrody citronů, aniž bychom kalkulovali s výdaji. Chcete-li zasadit citroník, aniž byste si pořizovali velké nebo malé keře, musíte začít s ekologickým semenem citronu (později zjistíme proč) a zasadit ho do květináče s půdou, která se po určitou dobu udržuje vlhká. Rostlina pochopitelně neprospívá osm dní, ale s pověstnou trpělivostí zahradníka přinese citroník plody výjimečné kvality, šťavnaté a bez pesticidů.
    Jak zasadit citroník ze semínka citronu?
    Conseil pour planter un citronnier dans un pot à partir d’un pépin de citron
    Co potřebujete, než začnete s výsadbou:

    – Organický citron. Tento výběr je důležitý pro produkci ovoce. Mnoho neekologicky pěstovaných citronů je sterilních, takže se semeno nemůže vyvinout. Naopak všechny ekologické odrůdy citronů jsou naprosto vhodné. Jediným opatřením je vybrat odrůdu vhodnou do místnosti, ve které má citroník růst. –

    Sáček organické zeminy do květináčů nebo ještě lépe směs rašeliny, perlinky, vermikulitu (přírodní minerál, který pomáhá sazenicím prospívat, reguluje vlhkost a chrání rostoucí citroník před výkyvy teplot) a organického hnojiva.

    – Květináč nebo nádoba na sazenice o hloubce 12 až 15 cm a průměru 6 až 7 cm s několika otvory pro odvodnění. – Pro přesazení citroníku v době klíčení se používá terakotový květináč, který je širší než dlouhý.
    Výsev citroníku
    – Prvním krokem je navlhčení zeminy: vezměte potřebné množství zeminy a dejte ji do kbelíku. Poté půdu pomalu zalévejte, dokud nebude rovnoměrně vlhká. – Květináč se sazenicí navlhčete a naplňte jej zeminou do hloubky 4 cm. – Citron rozdělte na čtyři části a odstraňte největší a nejkrásnější jádro. Poté, ačkoli se tento postup může zdát překvapivý, je nutné semínko vysát, dokud zcela neztratí citronovou příchuť, a držet ho v ústech, dokud ho nevložíte do květináče, protože je nezbytné udržovat ho vlhké, aby mohlo vyklíčit. – Do květináče se sazenicemi zasaďte semínka citronu tak, že je umístíte asi 1,2 cm hluboko do půdy, zasypete je zeminou a poté je mírně zalijete. – Přikryjte květináč plastovou fólií nebo průhledným plastovým sáčkem jako miniskleník.udržovat budoucí citroník v teplém a vlhkém prostředí. Umístěte květináč na slunné místo venku nebo před okno v interiéru a zajistěte mu přísun tepla a světla po celý den. To proto, že citroník potřebuje pro klíčení a vývoj dostatek světla. V pravidelných intervalech kontrolujte vlhkost půdy a kontrolujte zálivku, aby nedošlo k vyschnutí nebo přemokření. Po dvou až třech týdnech péče a trpělivosti se na citronovníku vyvinou malé větvičky s listy. Odstraňte plastovou fólii a umístěte citroník na slunné místo, kde najde teplo. Všimněte si, že váš citroník nebude v roce výsadby plodit koše lahodných citronů! Jako zkušený zahradník se budete muset obrnit trpělivostí, protože trvá 3 až 4 roky, než se sklidí první citrony, ale čekání se vyplatí, protože se objeví šťavnaté a ekologické plody. Během této doby dbejte na to, aby byla rostlina pravidelně zalévána a hnojena a měla dostatek světla, které potřebuje ke svému správnému vývoji.