Aller au contenu
Accueil » Domácí chléb – bez hnětení a hotový za pouhých 5 minut

Domácí chléb – bez hnětení a hotový za pouhých 5 minut

    Miluji domácí chléb. V dětství moje babička a maminka často pekly doma chleba. Každý den mě budila vůně čerstvě upečeného chleba, tak lehkého a měkkého. Stačí jedno sousto a jsem zase zpátky v dětství…..

     

    Technologie pečení chleba podle tohoto receptu je velmi jednoduchá, připravíte ho za pouhých 5 minut a bez dlouhého hnětení těsta.

    Jediné, co musíte udělat, je dodržet několik pravidel a posloupnost úkonů. Váš chléb pak bude nadýchaný a lehký jako oblá…..

     

     

    SLOŽENÍ

    340 ml teplé vody
    5 g sušeného droždí
    1,5 lžičky soli
    40 g cukru
    30 ml oleje
    530 g mouky

    PŘÍPRAVA

    1. Do mísy nalijte teplou vodu. Přidejte do ní sušené droždí, cukr, sůl a olej. Přísady důkladně promíchejte. Místo sušeného droždí můžete použít i čerstvé droždí.

    2. Poté přisypte mouku a promíchejte metličkou tak, aby v ní nebyly žádné hrudky. Těsto by mělo být husté a lepivé.

    4 Dort je také nutné dát na 3-4 hodiny do chladničky. Mimochodem, těsto lze v chladničce skladovat až 7 dní. Moje rada zní: připravte si větší dávku těsta, uložte ji do lednice a každé ráno upečte čerstvý chléb. Je to velmi pohodlná varianta.

     

    5. Po uplynutí této doby těsto vyklopte na stůl, posypte ho moukou, aby se nelepilo. Vytvarujte kulatý chléb a vložte ho do formy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte 1,5 hodiny odležet.

    6. Žloutek rozšleháme se studenou vodou a potřeme jím celý chléb. Poté na něm uděláme zářezy, aby si chléb během pečení udržel svůj tvar. Předehřejte troubu na 175-180 stupňů a chléb pečte 50 minut.

     

     

    Po upečení by se měl chléb nechat alespoň 2 hodiny vychladnout. Na rozdíl od běžných receptů má chléb upečený bez hnětení těsta lahodně křupavou kůrku a lehkou, jemnou dužinu.

     

     

    Od nynějška si můžete každý den pochutnávat na voňavém, čerstvě upečeném domácím chlebu. Vaše domácnost vám za to poděkuje… Dobrou chuť!