Aller au contenu
Accueil » Levné hnojivo pro orchideje. Zalijte několikrát a své květiny nepoznáte.

Levné hnojivo pro orchideje. Zalijte několikrát a své květiny nepoznáte.

    Milovníci orchidejí dobře vědí, jak jsou tyto exotické květiny rozmarné. Zdálo by se, že bahenní rostliny nepotřebují nic víc než mírnou zálivku a rašelinový substrát?
    Ve skutečnosti je třeba orchideje hnojit, protože půda z kůry a mechu květy nevyživuje.

    Květináři doporučují používat k tomuto účelu … banánové slupky. Obsahuje fosfor, draslík, dusík a hořčík – « zlaté » látky pro zdravý cyklus květů. Tato zálivka podporuje orchideje v období kvetení.

     

    Příprava hnojiva z banánových slupek je velmi snadná. Nabízíme 3 recepty, ze kterých si můžete vybrat.

    Banánový čaj

    Banánovou slupku sušte na slunci, dokud neztvrdne, a poté ji nakrájejte. Spařte 1 čajovou lžičku přípravku 200 ml vroucí vody. Nechte tekutinu vychladnout a zalijte kořeny.

    Prášek z banánové slupky

    Kůrku nakrájejte na malé kousky a položte na plech dužinou nahoru. Sušte v troubě. Kůru nechte vychladnout a rozemelte ji na prášek. K tomu můžete použít váleček lu mixéru.

    Banánová tinktura

    Vezměte slupku ze 2 banánů a zalijte ji 2 litry vody. Odstavte na 2 dny. Přeceďte přes gázu a zřeďte vodou v poměru 1 : 1 , zalijte kořeny.

     

    K potírání listů můžete použít i banánovou slupku. Budou zářit a vstřebávat užitečné látky.

    Jak hnojit orchidej

    Orchideje hnojte v období růstu, kdy květ uvolňuje nový list. Hnojte při každé druhé zálivce, ale opatrně. Pokud po vytvoření listu začne růst nový list, pokračujte v hnojení. Pokud list přestane růst, přestaňte hnojit.

    Během kvetení květ hnojte. Důležité: toto neplatí pro kvetoucí rostliny, které jste si právě přinesli z obchodu. Nechte je vykvést a s hnojením začněte nejdříve po 3-4 měsících.

     

    Během podzimně-zimního období a letních veder orchideje zpomalují svůj růst, takže je lze hnojit maximálně jednou za měsíc. Nemocné, oslabené nebo přesazené orchideje nehnojte.

    Použijte tyto jednoduché recepty na hnojení svých oblíbených orchidejí a těšte se z jejich bujného kvetení!