Aller au contenu
Accueil » Léčí ledviny i plíce a navíc čistí krev. Snadno se pěstuje v květináči i na záhoně.

Léčí ledviny i plíce a navíc čistí krev. Snadno se pěstuje v květináči i na záhoně.

    Lovage, jak se tato bylina nazývá, je vytrvalá rostlina, která poskytuje bohatou úrodu. To je možné, protože nemá žádné přirozené nepřátele.

    Naše čtenářka Kateřina nám poradí, jak tuto rostlinu pěstovat, a to pomocí následujících tipů:

    Osivo je nejlépe zakoupit u spolehlivých výrobců osiva. Nejdříve je vložte na dvě až tři hodiny do misky s vodou a poté je zasejte do květináče nebo na zahrádku s použitím květinové zeminy smíchané se zahradní zeminou. Libeček je rostlina, která vyžaduje mírně utuženou půdu se snadnou drenáží.

    Vápnitá nebo jílovitá půda není pro její pěstování vhodná. Klíčovou roli hraje také doba výsevu semen. Nejlépe na jaře nebo na podzim – od konce října do poloviny listopadu. Jakmile se na zahradě objeví výhonky libečku, měly by být až do konce dubna chráněny přes noc fólií nebo jiným krytem, protože mladé rostliny jsou velmi citlivé.

    Jakmile jsou starší, mají vysokou odolnost vůči chorobám a škůdcům. Při výběru místa pro výsev je vhodné řídit se slunečním svitem v dané oblasti. Pro tuto rostlinu je nejlepší stanoviště s ranním a středním slunečním svitem.

     

    Jaké jsou její léčivé vlastnosti?

    Libeček je bylina, která se snadno pěstuje a má nízké nároky, navíc je mrazuvzdorná. Tajné babiččino koření používané po generace potěší svou jedinečnou vůní a má široké využití nejen jako koření, ale také jako léčivá bylina. Jeho chuť je sladká, až po chvíli zhořkne. Má močopudné účinky, což se využívá při bolestivých zánětech močových cest.

     

    Libeček urychluje látkovou výměnu.
    Kromě toho zvyšuje vylučování enzymů, což se využívá při zažívacích potížích nebo nadýmání. Má také protizánětlivý účinek, čímž předchází onemocnění kloubů. Používá se také jako pomocný prostředek při léčbě hypertrofie prostaty. Jeho aroma napomáhá relaxaci, takže se může používat při stavech zvýšeného nervového napětí.

    Účinky libečku na dýchací systém
    Éterické oleje obsažené v této bylině mají vliv na zmírnění podráždění plic a zlepšení jejich funkce již po čtyřech dnech užívání. Lidové léčitelství využívá také její schopnost snižovat množství hlenu v dýchacích cestách a usnadňovat dýchání.

    Úleva od příznaků alergie

    Kvercetin obsažený v této rostlině je látka, která přirozeně snižuje příznaky alergie způsobené přehnanou reakcí organismu na určité alergeny a podrážděním způsobeným těmito alergeny. Mechanismus účinku této látky spočívá v inhibici uvolňování histaminu.

    10 zdravotních vlastností libečku pozitivně ovlivňujících organismus:
    příznivý vliv na cévní systém – prevence kardiovaskulárních onemocnění
    močopudný účinek
    podpůrný účinek při infekcích, např. chřipce
    čistící účinek na dýchací cesty od přebytečného hlenu, který usnadňuje volné dýchání
    způsobuje ztrátu přebytečné vody z těla
    žlučopudný účinek – prevence onemocnění žlučových cest (včetně žlučníku)
    podpora trávicího systému
    povzbuzení metabolismu, což napomáhá hubnutí
    odstranění nadýmání
    příznivé účinky na klouby
    Které části libečku jsou vhodné ke konzumaci?

    Lze použít všechny části rostliny. Sušené a rozemleté kořeny jsou vhodné jako koření do různých pokrmů, zatímco listy a stonky se skvěle hodí do salátů, vývarů a omáček. Vůně mladých listů připomíná celer.

     

    Léčivý nálev z libečku
    Z listů libečku lze připravit léčivý ligurský čaj. K jeho přípravě se použije čajová lžička nasekaných listů, které se 10 minut louhují ve 250 ml vroucí vody. Používá se k léčbě zánětů močových cest a k detoxikaci organismu při nadměrné konzumaci alkoholu nebo nikotinu.