Aller au contenu
Accueil » 5 chytrých způsobů využití octa na zahradě;

5 chytrých způsobů využití octa na zahradě;

    Ocet je běžnou složkou nespočtu domácích čisticích prostředků a zejména při čištění domácích spotřebičů. Čistí také kohoutky v koupelně a mopuje podlahy. Tato všestranná tekutina má také lékařské využití. Ocet je univerzální i pro venkovní použití a je přírodní alternativou bez chemických látek pro zahradu. Vyrobte si octový čisticí prostředek doma: Smíchejte 2 šálky vody s 1 šálkem octa a asi 20 kapkami esenciálního oleje dle vlastního výběru. Nalijte do lahve s rozprašovačem, protřepejte a máte praktický univerzální čisticí prostředek pro dům i zahradu.
    1. Ocet proti plevelu

    Ocet je skvělým přírodním likvidátorem plevele. Je to úsporný a účinný nástroj proti plevelům. Jeho použití je však třeba dobře naplánovat. Pouhé postříkání zahrady octem může být kvůli jeho kyselým vlastnostem škodlivé pro půdu a ostatní rostliny. Před použitím octa proti plevelům byste proto měli zvážit následující: 1. nepoužívejte obyčejný ocet pro domácnost, použijte octovou esenci a silně ji zřeďte vodou. Pro vyzkoušení stačí 1 čajová lžička octové esence na dva litry vody. 2. ocet jako prostředek k hubení plevele nejlépe působí na drobný plevel. Směs soli, tekutého prostředku na mytí nádobí a octa ničí pouze vrchní plevel.

    3. ne každý plevel lze octem potlačit. Musíte zjistit, zda to ve vašem případě funguje. 4. důležité je dávkování: Čím více octové esence, tím účinnější. Ale pozor: půda v okolí se dlouhodobě okyseluje a může dojít k narušení rovnováhy. . 5. Pokud ji použijete k odstranění plevele mezi kamennými dlaždicemi, může octová esence napadnout i kámen, a proto je vhodná jen v omezené míře. Ocet můžete aplikovat pouze přímo na plevel, nejlépe kartáčováním. 6. Tuto metodu byste neměli používat na plevel rostoucí ve škvírách dřevěné podlahy. Ocet dřevo zničí.
    2. Ocet jako hnojivo

    Ocet lze nepřímo použít jako hnojivo k podpoře růstu rostlin a k léčbě akutních nedostatků rostlin. Ocet má pozitivní účinky na některé rostliny, jako jsou růže, gardénie, ibišek, protože jim vyhovuje půda s vyšší kyselostí. Levandule a bobuloviny také lépe rostou v půdě s kyselejší hodnotou pH. Smíchejte 1 polévkovou lžíci bílého vinného octa s 1 litrem vody a zalijte jím kyselomilné rostliny. Neměli byste to však dělat příliš často (maximálně jednou za 3 měsíce), protože pokud se hodnota pH příliš sníží, rostliny mohou uhynout.
    3. Ocet proti škůdcům a plísním na rostlinách

    Ocet je účinným řešením pro odstranění nežádoucích plísní a škůdců. K jejich odstranění je můžete postříkat octovou vodou. I zde však dávejte pozor na dávkování! Proto přidejte 1 čajovou lžičku běžného domácího octa do 2 litrů vody a před postříkáním celé rostliny směs vyzkoušejte na malé ploše. Funguje také proti mšicím Zejména mšice nemají směs octové vody vůbec rády – vaše keře rajčat a růží vám za to poděkují!
    4. Ocet proti mravencům

    Ocet lze použít k odpuzování mravenců ze zahrady, stačí nalít neředěný roztok kolem mravenišť nebo kolem rostlin, ale ne do půdy nebo ke kořenům rostlin. Zápach octa se však rychle vypaří. Možná proto budete muset roztok octa a vody několikrát postříkat, dokud se mravenčí stopa nerozptýlí, nebo tam můžete umístit misku s octem.
    5 Čištění zahradního nářadí octem