Aller au contenu
Accueil » Úklid koupelny – s těmito triky ji vyčistíte jako nikdy předtím

Úklid koupelny – s těmito triky ji vyčistíte jako nikdy předtím

    Samotné uklízení není zábavné pro každého, ale v koupelně je často obzvlášť nepříjemné. Hygiena je zde však obzvláště důležitá! Protože některá zákoutí se čistí opravdu obtížně, přinášíme vám 12 chytrých triků, které vám úklid usnadní. Pokud je použijete, všichni budoucí hosté vám poděkují!
    1) Každý to zná: plíseň ve spárách v koupelně. Obzvlášť odolná a o to nepříjemnější je její odstranění, ale s tímto trikem plíseň zmizí rychleji, než stihnete uklidit. Smíchejte jedlou sodu a bělidlo a potřete spáry pomocí starého zubního kartáčku a vše bude opět zářivě čisté!

    2) Kelímky a držáky na zubní kartáčky lze mýt i v myčce nádobí. To samozřejmě platí i pro misky a dávkovače mýdla.

    3) Plíseň na těsnění je obzvlášť nepříjemná: ať už gumičku třete jakkoli dlouho, zůstává stále zapáchající. Namočte vatu nebo proužky do bělidla a přiložte je na mastná místa přes noc. Ráno bude vše pryč

    4) Chcete-li, aby se špinavá umyvadla a vany opět leskly, měli byste je nejprve potřít jedlou sodou a poté je otřít starým ručníkem. Nyní vanu nebo umyvadlo naplňte vodou (u obzvláště odolných skvrn pomáhá přidat teplou vodu a ocet). Pokud máte vanu s funkcí vířivé vany, zapněte ji. Tím vyčistíte i trysky. Směs jedlé sody a octa vyčistí také potrubí při odtoku.

    5.) Tvrdé chemikálie nejsou vždy řešením pro znečištěnou zátku. Místo toho zátku odšroubujte a nečistoty z odtoku vytáhněte kleštěmi. Poté můžete vyčistit pomocí jedlé sody a octa.

    6.) Pokud váš sprchový závěs vypadá, že by potřeboval osvěžit, udělejte následující: Vložte ji do pračky se 2 uzávěry octa. Neperte ho příliš horký a pokud je plastový, vyhněte se sušičce. Ta by mohla tenký plast roztavit. Pro usušení ji jednoduše pověste zpět na ramínko.

    Y

    7) Po čištění zkuste do dřezu vetřít oplachovací prostředek. Pokud jej poté opláchnete čistou vodou a osušíte starým ručníkem, bude se váš dřez lesknout jako nový. Tohoto efektu můžete dosáhnout také u kovových armatur, pokud je postříkáte čisticím prostředkem na sklo a poté vyleštíte utěrkou z mikrovlákna.

    8.) Vodního kamene na kovových částech se můžete snadno zbavit: Za tímto účelem nalijte do lahve s rozprašovačem ocet a prostředek na mytí nádobí zhruba stejným dílem a smíchejte s 60 ml citronové šťávy. Tuto směs nastříkejte na požadované místo a nechte ji působit 30 minut. Poté jednoduše opláchněte čistou vodou a otřete do sucha.

    9.) Máte silně odvápněnou sprchovou hlavici? Pak byste ji měli vložit do plastového sáčku naplněného octem. Sáček jednoduše přiložte na sprchovou hlavici a zajistěte jej gumičkou. Nechte hlavici chvíli namočenou a vodní kámen se sám odstraní.

    10.) Pokud máte na toaletě stopy po vodě, můžete použít citronový prášek ve spreji (postačí například starý dobrý sprej Ahoi). Nechte ho působit několik hodin nebo ještě lépe přes noc a pak znovu vyčistěte kartáčem. Kyselina citronová v prášku zničí odolné usazeniny.11) Nemusíte nutně používat chemické čisticí prostředky, můžete si namíchat i vlastní. Stačí smíchat vodu, ocet a alkohol ve stejném poměru s několika kapkami prostředku na mytí nádobí a tímto roztokem podlahu vyčistit. Abyste jí dodali ještě příjemnější vůni, můžete přidat také esenciální oleje. Eukalyptus. Nebo tea tree olej mají navíc dezinfekční účinek. 12) Hygiena se netýká jen toalety. Je třeba brát ohled i na příslušnou štětku. Naplňte držák kartáče horkou vodou a přidejte 2-3 uzávěry bělidla. Nyní vložte kartáč do držáku a počkejte asi hodinu. Nyní roztok jednoduše vyklopte, jednou opláchněte horkou vodou a nechte uschnout. Tímto způsobem vydezinfikujete a vyčistíte kartáček i držák.